Prima pagina Ghiduri informative Totul despre asigurările de locuințe și cum să alegi cea mai potrivită asigurare pentru căminul familiei tale

Totul despre asigurările de locuințe și cum să alegi cea mai potrivită asigurare pentru căminul familiei tale

asigurare-locuinta

Deși beneficiile oferite de asigurările de locuințe sunt multiple, în țara noastră doar 24,1% dintre acestea sunt asigurate, iar numărul de proprietari care pot fi despăgubiți pentru daunele produse de natură sau de diverse incidente este unul scăzut, restul urmând să suporte cheltuielile de reparații din bugetul propriu. Poți evita asta dacă închei cât mai curând o asigurare de locuință.

Este recomandat să îți asiguri locuința, atât prin polița obligatorie PAD, cât și printr-o asigurare facultativă, pentru a avea parte de susținere financiară dacă locuința ta va ajunge să fie afectată de o inundație, un incendiu, o explozie sau alte incidente. În plus, polița PAD este obligatorie prin lege, deci vei evita și o amendă.

Specialiștii Groupama te ajută cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a alege cea mai potrivită asigurare pentru locuința ta, pe care te poți baza în cele mai puțin dorite situații care se pot produce acasă.

În acest ghid îți oferim răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de asigurările de locuințe, discutăm în detaliu despre polița obligatorie PAD și despre asigurarea facultativă - ce riscuri acoperă fiecare, actele necesare pentru încheierea poliței și cât costă asigurarea unui apartament și a unei case.

asigurare-locuinta

Asigurarea obligatorie a locuinței

Pentru siguranța în investiția în propria locuință, prima măsură la care trebuie să apelezi este asigurarea obligatorie a locuinței.

Ce este asigurarea de locuință obligatorie (PAD)?

Asigurarea PAD (Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) este o poliță obligatorie care acoperă daunele produse de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. În eventualitatea acestor fenomene naturale, asigurarea te despăgubește pentru daunele produse construcției, în limita sumei prevăzute în contract.

Polița PAD este impusă prin Legea nr. 260/2008, modificată și republicată, fiind obligatoriu ca toți proprietarii de imobile din România, fie aceștia persoane fizice sau juridice, să încheie o asigurare de locuință emisă de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Toate imobilele trebuie asigurate, indiferent că sunt sociale, de reședință, de serviciu, de intervenție, de protocol sau case de vacanță.

Trebuie să ai în vedere că polița PAD nu acoperă și anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care se află locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței asigurate. Pentru acestea, va fi nevoie să închei asigurări facultative cu clauze specifice, precum Asigurarea facultativă a locuinței cu extra acoperiri sau Asigurarea esențială a locuinței (care pot fi achiziționate doar dacă există o poliță PAD activă) de la Groupama.

Ce riști dacă nu îți asiguri locuința?

Proprietarii de imobile care nu au încheiat polița de asigurare PAD riscă să fie amendați cu sume între 100 și 500 lei. În plus, în cazul în care imobilul ajunge să fie afectat în urma unui fenomen meteo extrem, aceștia vor suporta toate cheltuielile de reparație din bugetul propriu.

Care este valoarea maximă asigurată prin polița PAD?

Valoarea asigurată diferă în funcție de tipul construcției:

  1. Locuințe de tip A - valoarea asigurată este de maxim 100.000 lei: Construcțiile cu structura de rezistență realizată din lemn, beton armat sau metal sau cu pereții exteriori fabricați din piatră, cărămidă arsă, BCA sau orice alt material pentru realizarea căruia s-a folosit un tratament chimic și/ sau termic.
  2. Locuințe de tip B - valoarea asigurată este de maxim 50.000 lei:

Construcțiile cu pereți exteriori realizați din cărămidă nearsă sau din orice alt material care nu a fost supus unui tratament chimic și/ sau termic.

Conform modificărilor și completărilor din Legea nr. 115/2023, proprietarii de locuințe încadrate în clasa I de risc seismic pot încheia o asigurare PAD, chiar și înaintea consolidării clădirii.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței?

Prețul asigurării obligatorii a locuinței este:

  • 130 de lei/an pentru locuințe de tip A (suma asigurată, 100.000 lei)
  • 50 de lei/an pentru locuințe de tip B (suma asigurată, 50.000 lei)

Asigurarea se plătește anual, iar costurile sunt extrem de mici raportate la susținerea financiară de care poți beneficia. Ultima modificare a costului asigurării PAD a fost realizată prin Legea nr. 115/2023, prin care sumele asigurate și primele s-au stabilit în lei, prețul anterior fiind în euro.

Ce riscuri acoperă asigurarea obligatorie a locuinței?

Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie sunt cele aferente dezastrelor naturale:

  • Cutremure
  • Inundații (din cauze naturale)
  • Alunecări de teren

Orice alte riscuri suplimentare pot fi acoperite prin completarea asigurării obligatorii cu una facultativă.

Unde poți face asigurarea PAD?

Pentru a ști unde poți încheia asigurarea obligatorie a locuinței, poți consulta lista de asigurători parteneri ai PAID, unde vei găsi toate companiile eligibile, inclusiv Groupama.

Ai libertatea să alegi compania de asigurări cu care închei polița PAD, costurile sunt reglementate prin lege și nu diferă de la o companie la alta. Poți să faci o asigurare obligatorie a locuinței online, la sediul companiei sau chiar la domiciliu, în funcție de opțiunile oferite de compania aleasă.

Acte necesare pentru asigurarea obligatorie a locuinței

Pentru a încheia o asigurare PAD pentru un imobil pe care îl ai în proprietate, vei avea nevoie de două acte:

  • Cartea de identitate a persoanei care încheie asigurarea;
  • Actul de proprietate al imobilului pentru care se face asigurarea;
  • Certificatul de moștenitor sau de succesiune, dacă este cazul.

Dacă deții mai multe imobile, trebuie să închei asigurări obligatorii de locuințe pentru fiecare dintre ele.

Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară, proprietarul va trebui să prezinte contractul de asigurare obligatorie valabil la data solicitării.

Perioada de valabilitatea a asigurării obligatorii a locuinței

În cazul unui contract de asigurare nou, valabilitatea poliței începe cel mai devreme la ora 0:00 a celei de-a cincea zile calendaristice de la data emiterii. Pentru reînnoiri, contractul intră în vigoare de la ora 0:00 a zilei de după emitere, însă nu înaintea expirării contractului anterior. Iar, dacă se schimbă proprietarul locuinței asigurate, iar prima a fost achitată integral, contractul de asigurare obligatorie rămâne valabil până la data specificată pe acesta, noul proprietar devenind beneficiarul.

Asigurarea obligatorie a locuinței de la Groupama

Groupama îți oferă Asigurarea obligatorie a locuinței pentru a intra în legalitate și a evita amenzile dar, mai important, pentru a avea susținere financiară în cazul în care fenomenele meteo iau proporții de dezastre naturale și îți afectează locuința, fie că este o casă sau un apartament.

asigurare-locuinta

Asigurarea facultativă a locuinței

Dacă vrei să-ți asiguri locuința la valoarea reală pentru riscurile catastrofice, dar să fie asigurată și împotriva altor riscuri, o poți face accesând o asigurare facultativă.

Ce este o asigurare facultativă de locuință?

Asigurarea facultativă a locuinței este polița care acoperă o gamă largă de riscuri care îți pot afecta locuința, dar și bunurile de valoare din casă. Aceasta vine în completarea asigurării PAD, care acoperă strict dezastrele naturale, și completează lista cu alte riscuri care îți pot pune în pericol locuința. Conform cu schimbările introduse de Legea nr. 115/2023, care permit încheierea poliței PAD pentru locuințe încadrate în clasa I de risc seismic și neconsolidate, proprietarii acestora pot să acceseze și asigurări facultative pentru locuințe.

O astfel de poliță îți oferă susținere financiară în momentele în care ajungi să te confrunți cu evenimente, precum o inundație care nu rezultă neapărat din cauze naturale, un incendiu, o defecțiune la instalația electrică sau orice alte probleme care se transformă ușor în costuri de reparații.

Asigurarea facultativă a locuinței este un instrument financiar pe care te poți baza în cele mai multe situații nedorite care-ți afectează locuința.

Ce riscuri acoperă asigurarea facultativă a locuinței?

Riscurile care pot fi acoperite printr-o asigurare facultativă a locuinței includ:

  • Incendiu, trăsnet, explozie
  • Inundații provocate de conducte de apă, refulări etc.
  • Furtună, grindină și avalanșe
  • Vandalism și furt
  • Avarii ale centralelor termice, ale instalațiilor de încălzire și climatizare
  • Răspunderea civilă a familiei asiguratului, pe teritoriul României
  • Asistență tehnică de urgență, pentru cazurile în care ai nevoie de intervenția unui specialist (instalator, electrician, geamgiu, lăcătuș sau tâmplar)

Asigurarea poate fi extinsă, prin opțiuni suplimentare, către construcțiile anexe, bunurile casabile și alte tipuri de bunuri.

Actele și informațiile necesare pentru asigurarea facultativă a locuinței

Pentru a întocmi o asigurare facultativă a locuinței, va fi nevoie, în primul rând, să ai o asigurare obligatorie (PAD) validă și documentele necesare întocmirii acesteia (actul de identitate și actul de proprietate al imobilului).

Va trebui să ai la îndemână și o serie de informații minime despre locuința ta:

  • Adresa locuinței asigurate
  • Anul construcției (trebuie precizat dacă imobilul este expertizat tehnic și dacă are încadrare într-o clasă de risc seismic)
  • Suprafața utilă sau suprafața desfășurată
  • Tipurile materialelor de construcție
  • Tipul perimetrului asigurat (dacă este o casă sau un apartament)
  • Numărul de etaje ale imobilului
  • Modul de utilizare a imobilului (dacă este o casă de vacanță sau locuință permanentă)
  • Acoperirile și clauzele solicitate
  • Dacă există poliță PAD în vigoare pentru imobilul care se va asigura
  • Suma asigurată pentru clădire și conținut

Cum alegi asigurarea facultativă a locuinței?

Iată criteriile principale pe baza cărora ar trebui să-ți alegi polița de asigurare facultativă a locuinței:

  1. Verifică riscurile asociate casei tale, în funcție de riscurile naturale și de construcție ale clădirii și zonei în care locuiești. Dacă locuiești într-un bloc, va trebui să ții cont de riscuri precum spargerea țevilor principale de apă, cedarea acoperișului, incendii, sau defecțiuni la instalațiile electrice.
  2. Verifică dacă acoperă bunurile din locuință. Asigurarea PAD nu acoperă bunurile din locuință și nici anexele construcției care nu sunt legate structural de imobilul principal. Dacă ai investit în dotări pentru căminul tău este indicat să ai grijă de ele cu o poliță facultativă care permite includerea bunurilor.
  3. Gândește-te și la riscurile cauzate de vecini. Dacă te-a inundat vreodată un vecin sau dacă ai cauzat tu o inundație vecinilor, știi deja cât de mult ar putea să coste un astfel de incident nefericit. Găsește o poliță facultativă care include clauze de răspundere civilă, pentru a te scuti de costuri neprevăzute.

Unde poți încheia o asigurare de locuință facultativă?

Asigurarea facultativă de locuință se poate încheia la orice companie de profil care are produsul în portofoliul său. Dacă ai deja o poliță PAD, poți alege să extinzi gama de riscuri acoperite printr-o poliță facultativă de la aceeași companie sau să optezi pentru o asigurare facultativă de la orice altă companie.

Dacă alegi să accesezi Asigurarea facultativă a locuinței cu extra acoperiri la Groupama, poți merge la orice agenție sau poți intra pe site-ul Groupama. Pașii de accesare a acoperirii extinse sunt simpli: suni și vorbești cu un consultant Groupama sau trimiți un e-mail la office@groupama.ro, cu informațiile necesare și vei primi oferta personalizată pentru Asigurarea facultativă a locuinței în cel mai scurt timp.

Dacă vrei să afli cum poți să-ți asiguri locuința împotriva riscurilor specifice acesteia, contactează-ne și un consultant Groupama te va îndruma!

Cât costă o asigurare de locuință facultativă?

Costul asigurării facultative se calculează în funcție de riscurile selectate și de specificațiile locuinței. Suprafața totală, anul construcției sau consolidării, locația, sunt elemente care vor determina costul poliței facultative.

Vrei să știi ce preț are asigurarea facultativă pentru casa ta? Poți afla în câteva minute folosind calculatorul de asigurare de locuință sau contactând un consultant care îți va oferi toate datele esențiale.

Asigurarea facultativă a locuinței de la Groupama

Groupama îți oferă Asigurarea facultativă a locuinței cu extra acoperiri, un produs flexibil pe care îl poți personaliza în funcție de nevoile tale. Vei avea susținere financiară în cazul în care căminul tău este afectat de riscurile incluse în asigurare, rapiditate în soluționarea daunelor, dar și asistența unui specialist care va remedia rapid defecțiunile care îți pun în pericol apartamentul sau casa.

Riscurile acoperite:

Asigurarea facultativă de la Groupama include următoarele riscuri:

  • Incendiu, trăsnet, explozie sau căderea aparatelor de zbor
  • Inundație cu apă provenită de la vecini, avarii ale instalațiilor de apă și canalizare, spargerea accidentală a geamurilor, furtună, grindină, avalanșă, greutatea stratului de zăpadă, căderi de corpuri pe imobilul asigurat, lovirea sau izbirea imobilului de către vehicule rutiere
  • Furt și vandalism
  • Riscuri catastrofice: cutremur, inundații din cauze naturale, alunecări de teren
  • Răspundere civilă pe teritoriul României

În funcție de nevoile tale, poți completa polița aleasă cu o serie de acoperiri și clauze opționale pentru riscuri precum:

  • Avarii accidentale la centrale termice sau instalații de încălzire
  • Daune electrice
  • Bunuri casabile
  • Asigurarea construcțiilor anexe
  • Asigurarea sistemelor fotovoltaice
  • Asistența tehnică de urgență „Acasă”
  • Asigurări de accidente care rezultă în fracturi, invaliditate sau deces
  • Anularea sau întreruperea vacanțelor

Avantajele Groupama

Dacă alegi o asigurare de casă Groupama, vei avea acces la avantajele care vin împreună cu aceasta:

  • Faci singur constatarea și primești banii în cont în maxim 72 de ore (valabil pentru despăgubirile cu o valoare mai mică sau egală cu 8.000 lei).
  • Poți să faci constatarea ușor folosind aplicația Video Asist care te pune direct în legătură cu agentul prin telefonul mobil.
asigurare-locuinta

De ce să închei asigurarea de locuință obligatorie împreună cu cea facultativă?

Este recomandat să închei ambele asigurări de locuință pentru a fi sigur că poți depăși cu ușurință orice eveniment neplăcut care îți poate afecta căminul și bunurile.

Asigurarea obligatorie funcționează în cazul dezastrelor naturale, iar cea facultativă se extinde atât pentru dezastrele naturale, cât și către alte tipuri de riscuri care îți pot pune în pericol locuința. Ele funcționează complementar pentru a-ți asigura susținerea financiară atunci când o situație neprevăzută se întâmplă acasă.

Dacă vrei o poliță extinsă care să-ți ofere liniștea căminului în orice moment și pe care o poți accesa rapid și ușor, Groupama îți oferă Asigurarea esențială a locuinței, disponibilă și online. Odată ce calculezi prețul asigurării pentru casa ta cu ajutorul unui calculator de preț pentru asigurarea de locuință de la Groupama, completezi datele necesare și realizezi plata online, vei primi pe email cele două polițe: Asigurarea esențială a locuinței (AEL) și Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD). Iar, în cazul unui eveniment neprevăzut și acoperit, vei primi banii necesari pentru reparații în maxim 72 de ore dacă faci singur autoconstatarea daunei (pentru valori până în 8.000 de lei). În cazul în care plata sumelor necesare întârzie, îți vom oferi un voucher electronic de 100 de lei.

Asigură-ți locuința împotriva evenimentelor neplăcute

Asigurarea locuinței este o plasă de siguranță în caz de evenimente neplăcute. Polița obligatorie PAD și asigurarea facultativă sunt complementare și funcționează împreună pentru a-ți asigura susținerea financiară pentru a remedia daunele provocate locuinței tale de incidente nedorite cum sunt inundațiile, furtunile, incendiile, exploziile etc. În lipsa unei asigurări, vei achita din bugetul propriu toate costurile de reparații.

Dacă nu ai încă o asigurare de locuință, sfatul nostru este să o incluzi în planurile tale pentru viitorul apropiat, pentru a avea acces, la nevoie, la toate beneficiile oferite.

Ia legătura cu un consultant Groupama și vei avea în cel mai scurt timp cea mai bună asigurare pentru locuința ta!