Prima pagina Ghiduri informative Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat: Servicii medicale acoperite și costuri de spitalizare dacă nu ai asigurare la CNAS sau la privat

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat: Servicii medicale acoperite și costuri de spitalizare dacă nu ai asigurare la CNAS sau la privat

costuri_spitalizare

Dacă treci printr-o urgență medicală, ultimul lucru pe care ți-l dorești este să afli că ai și de plătit pentru tratament sau spitalizare. Dacă nu ești asigurat, însă, acest lucru se poate întâmpla, chiar dacă ajungi într-un spital de stat.

Dacă vrei să afli care sunt circumstanțele în care va trebui să plătești pentru tratament și internare, cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat și ce servicii poți sau nu poți accesa ca neasigurat, ți-am pregătit un ghid complet, care conține toate răspunsurile căutate.

În plus, te vom ajuta și în găsirea și selectarea unei asigurări de sănătate potrivite ție, pentru ca niciodată să nu fi surprins de costuri neașteptate, apărute în cele mai delicate momente.

costuri-spitalizare

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat?

Dacă nu ești asigurat în sistemul de stat și ai o urgență medicală, va trebui să plătești pentru continuarea spitalizării după ce starea de urgență se încheie și medicii decid că poți fi externat. Costurile de spitalizare pentru o persoană fără asigurare pot varia, în funcție de gravitatea situației, timpul petrecut în spital și tipul de instituție, publică sau privată.

Costurile per zi de spitalizare, dacă nu ești asigurat, încep de la un minim de 60 de euro, în instituțiile de stat. Pentru spitalele private, costurile pot fi mult mai crescute, însă acestea sunt stabilite de fiecare operator în parte. Costurile variabile sunt explicate atât de serviciile medicale accesibile în centrele de stat, comparativ cu cele private, dar și de calitatea și resursele disponibile în fiecare. Ca persoană neasigurată, dacă ajungi la urgențe, vei putea accesa doar un pachet minimal, cu serviciile și intervențiile strict necesare pentru ameliorarea urgenței.

Altfel spus, dacă nu ești asigurat și îți dorești o gamă mai largă de investigații sau intervenții, sau pur și simplu vrei să prelungești perioada de spitalizare pentru a te recupera, va trebui să plătești. Acest fapt este valabil și pentru serviciile paraclinice recomandate de medic sau pentru medicamentele necesare pentru tratament.

Dacă nu vrei să fii surprins de costuri adiționale este recomandat să închei o asigurare privată de sănătate sau un abonament medical privat Atât prețul, cât și beneficiile acestora diferă și trebuie luate în considerare înainte să le accesezi. Poți, de asemenea, să accesezi ambele tipuri de produse de sănătate, pentru o gamă completă de acoperiri.

Dacă te-ai decis că vrei să accesezi o asigurare de sănătate în sistemul privat, citește ghidul nostru pentru găsirea asigurării medicale potrivite sau ia legătura direct cu un consultant Groupama și vei primi tot suportul necesar.

Câte zile de spitalizare sunt gratuite?

Nu există un număr standard de zile gratuite pentru spitalizarea persoanelor neasigurate. Fiecare urgență medicală vine cu tratament și intervenții specifice, a căror durată variază.

Spre exemplu, în cazul în care ești tratat pentru o boală infecțioasă cu potențial endemoepidemic, va trebui să fii izolat pe toată perioada tratării. În schimb, dacă boala infecțioasă nu necesită izolare, atunci, în general, se adoptă regimul de spitalizare de zi (spitalizarea și tratamentul pe o durată de maxim 12 ore). Ca persoană neasigurată, nu vei mai putea fi spitalizat gratuit după cele 12 ore.

Ca atare, numărul zilelor gratuite de spitalizare depinde de natura urgenței și tratamentul necesar. În plus, decizia de externare este certificată de cadrele medicale care se ocupă de restabilirea stării tale de sănătate.

costuri-spitalizare

La ce servicii medicale ai dreptul și ce plătești la urgențe, dacă nu ești asigurat?

Conform legii în vigoare, pacienții neasigurați la CNAS au dreptul de a fi internați într-o unitate medicală de stat în cazul unei urgențe medico-chirurgicale, a infectării cu boli cu potențial endemoepidemic și pentru monitorizarea evoluției sarcinii și lehuziei. Din 2024, există și o serie de alte investigații de care beneficiază atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

Examinarea și tratarea urgențelor medicale

Urgențele pot include atât situații care necesită asistență medicală primară, cât și ambulatorie. Când apare o urgență medicală sau chirurgicală, o persoană neasigurată se poate prezenta fie la un medic de familie, fie direct la spital, unde i se realizează o anamneză și un examen clinic pentru stabilirea gravității și a necesității de internare.

Confirmarea și continuitatea pe o perioadă mai lungă a unei stări de urgență trebuie să fie certificată de medicul curant și vizată de medicul șef de compartiment. Odată ce starea de urgență încetează, pacientul neasigurat la stat este informat în legătură cu acest fapt și trebuie să i se comunice că rămânerea în spital vine cu plata cheltuielilor de spitalizare corespunzătoare.

costuri-spitalizare

Depistarea, supravegherea și tratarea bolilor cu potențial endemoepidemic

Serviciile medicale incluse în drepturile pacienților fără asigurare includ supravegherea și depistarea bolilor cu potențial endemoepidemic. Acestea vor include examenul clinic, diagnosticul prezumtiv, spitalizarea în unitățile sanitare de specialitate și tratamentul.

În serviciile gratuite în cazul urgențelor mai intră transportul sanitar, în cazul în care pacientul nu se poate deplasa pe cont propriu și intervențiile de medicină dentară pentru urgențe care implică extracții sau intervenții chirurgicale, dar și pentru anumite servicii cu frecvență anuală, cum ar fi repararea protezelor.

costuri-spitalizare

Monitorizarea sarcinii și a lehuziei

Femeile însărcinate au dreptul de a accesa servicii de consultație și monitorizare a evoluției sarcinii, indiferent dacă sunt asigurate prin CNAS sau nu. Luarea în evidență în primul trimestru, supravegherea lunară între lunile a treia și a șaptea și de două ori pe lună dintr-a șaptea până într-a noua, urmărirea lehuziei la domiciliu după externarea din maternitate, la 4 săptămâni de la naștere, consilierea de alăptat și, din iulie 2024, testarea și consilierea pentru HIV/SIDA și testarea pentru hepatitele B și C sunt toate servicii disponibile gratuit.

În plus, cabinetele de medicină de familie și ginecologie oferă gratuit consiliere de planificare familială și metode de contracepție, uneori gratuite.

costuri-spitalizare

Servicii medicale la care ai dreptul ca persoană neasigurată, din 2024

Începând cu 19 iulie 2024, conducerea CNAS a informat despre lărgirea accesului persoanelor asigurate și neasigurate la servicii medicale și la medicamente decontate.

  1. Depistarea și diagnosticarea bolilor grave

Printre serviciile medicale de care pot beneficia și persoanele neasigurate la stat s-au adăugat și cele în scopul depistării afecțiunilor grave, cum sunt cancerele, hepatitele cronice B și C și, în cazul gravidelor, HIV/SIDA.

Astfel, diagnosticarea oncologică și testarea în scopul depistării hepatitelor cronice și a infecției HIV nu se mai realizează prin intermediul contribuțiilor asiguraților, ci din bugetul statului, acestea devenind accesibile și gratuite și pentru persoanele neasigurate.

  1. Noi medicamente decontate prin sistemul de stat

În plus, lista medicamentelor compensate s-a suplimentat cu 22 de medicamente noi, numărul total ajungând la 28. Acestea acoperă arii de tratament pentru:

  • Hepatita cronică virală D
  • Afecțiuni neurologice, inclusiv scleroza multiplă
  • Afecțiuni reumatologice, inclusiv lupus eritematos sistemic și boala Still
  • Afecțiuni dermatologice, precum pemfigus vulgar și hidradenita supurativă
  • Afecțiuni oftalmologice, precum uveita la adulți și cheratita severă
  • Boala cronică de rinichi în faza de predializă
  • Patologii onco-hematologice, inclusiv cancerul mamar HER2 (pozitiv sau triplu negativ) și leucemia mieloidă cronică
  • Boli rare, precum deficitul de leptină, epidermoliza buloasă și boala Niemann-Pick

Iar, în viitor, ne putem aștepta la o listă mai lungă de medicamente și tratamente accesibile gratuit persoanelor asigurate și neasigurate, deopotrivă, întrucât CNAS se află în procese de negociere pentru 67 de alte medicamente incluse condiționat în rambursare în baza contractelor cost-volum sau cost-volum-rezultat. Aceasta poate însemna că persoanele care suferă de hemofilie sau prezintă anumite afecțiuni oncologice, precum tumorile solide, vor putea beneficia de tratamente de ultimă alternativă terapeutică.

Ce servicii plătești dacă nu ești asigurat în sistemul de stat?

Ca persoană neasigurată, va trebui să plătești pentru investigații paraclinice recomandate, tratamentul prescris de către medici și pentru continuarea la cerere a internării odată ce situația de urgență dispare.

Pentru a putea să acoperi și aceste servicii și costuri și pentru a avea la dispoziție și servicii cuprinzătoare de consultație, investigații și intervenții, vei avea nevoie de o asigurare de sănătate, fie aceasta la stat sau în sistemul privat.

costuri-spitalizare

Ce se întâmplă dacă nu plătești spitalizarea?

Deși astfel de situații sunt rare, în cazul în care o persoană neasigurată nu plătește spitalizarea și nu se află în niciuna din condițiile acoperite gratuit de CNAS, aceasta va putea fi evacuată de reprezentanții și personalul spitalului. Această situație se poate întâmpla și în cazul în care persoana neasigurată nu are posibilitatea de plată.

În cazul în care aceasta este capabilă să plătească spitalizarea, unitatea medicală poate urmări recuperarea în instanță a banilor datorați pentru serviciile de spitalizare.

O astfel de situație nu este de dorit și, pentru a te asigura că beneficiezi de servicii complete de tratament, atât în timpul, cât și după o urgență, sau chiar în situații mai puțin grave, este recomandat să deții o asiguare de sănătate.

Contactează un consultant Groupama pentru a găsi asigurarea de sănătate potrivită și a-ți acoperi costurile din timp!
 

costuri-spitalizare

Cum poți accesa o asigurare de sănătate?

Cele trei moduri principale prin care poți accesa o asigurare de sănătate sunt prin intrarea în sistemul medical de stat, prin accesarea unei polițe medicale personale private sau prin intermediul unei asigurări de sănătate colective oferită de angajator.

Asigurarea de sănătate la stat

Dacă ai venituri taxabile, fie ca salariat, persoană fizică autorizată sau ca altă entitate juridică și plătești contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), ești automat asigurat prin sistemul de stat.

În schimb, dacă nu ai venituri taxabile și vrei să te asiguri, poți accesa asigurarea de sănătate la stat, printr-o contribuție voluntară realizată o dată pe an. Contribuția este stabilită la valoarea a 10% din echivalentul a 6 salarii minime de bază.

Află mai multe despre cum poți accesa o asigurare voluntară de sănătate și costul estimativ al acesteia în continuarea acestui articol.

costuri-spitalizare

Asigurări de sănătate private

Asigurările private de sănătate sunt disponibile indiferent dacă ești deja inclus sau nu în sistemul medical de stat. Acestea îți oferă acoperiri adiționale și servicii specializate de diagnosticare, tratament, intervenții și recuperare. De cele mai multe ori, asigurările de sănătate private îți oferă aceste servicii atât în cadrul spitalelor de stat, cât și în anumite unități private și pot deconta sau rambursa parțial sau total costurile care vin cu investigațiile, tratamentul și spitalizarea în urma unui eveniment medical.

Spre exemplu, Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie de la Groupama este o poliță care vine în completarea asigurării de stat sau al unui abonament medical. Aceasta te ajută să acoperi costurile care apar odată cu un accident, cu îmbolnăvirea sau cu eventualele complicații ori recidiva din urma unui prim eveniment, în limita a 20.000 de euro pe an, indiferent dacă alegi servicii medicale într-un spital de stat sau privat sau un furnizor anume, așa cum este partenerul Regina Maria

În cazul unui eveniment asigurat, poți obține:

  • Decontarea directă și completă a valorii facturii spitalizării și intervenției chirurgicale în spitalele din rețeaua Groupama (Regina Maria, Monza, Ovidius Clinical Hospital și Muntenia Hospital)
  • Rambursarea completă a valorii în alte spitale private
  • Indemnizație de spitalizare și chirurgie în spitalele publice de 50, 75 sau 100 de euro pe zi (în funcție de opțiunile alese pe Poliță), pentru maximum 30 de zile pe an, cu dublarea indemnizației pentru spitalizarea în regim ATI timp de 7 zile
  • Un procent din suma asigurată între 10% și 100%, în funcție de complexitatea intervenției chirurgicale
  • Rambursarea a 80% din valoarea facturii pentru serviciile medicale de spitalizare și intervenție chirurgicală în spitale din străinătate

Astfel, indiferent de cât costă o zi de spitalizare, ai siguranța că poți acoperi costurile și restabili continuitatea financiară în urma unui eveniment medical. Mai mult, poți include și apropiații într-un contract de familie cu o reducere de 15% pentru fiecare persoană adăugată.

Iar, pentru o Poliță cu o acoperire mai extinsă, poți accesa Asigurarea medicală integrală individuală, realizată în parteneriat cu Rețeaua privată de sănătate Regina Maria. Aceasta va acoperi cele trei componente centrale ale îngrijirii sănătății: prevenția, diagnosticarea și tratamentul.

În funcție de nevoile tale, poți alege dintre un Pachet Standard cu acoperiri predefinite sau ai opțiunea de a-ți configura Pachetul pe baza a 3 variante pentru serviciile de ambulatoriu și alte 3 pentru serviciile medicale de internare și spitalizare.

Prin intermediul acestei asigurări vei putea realiza controlul medical anual, consultații de medicină generală sau de specialitate, analize de laborator, investigații, intervenții stomatologice. Vei beneficia de acoperiri garantate pentru intervențiile chirurgicale sau naștere, dar și de indemnizații zilnice pentru spitalizare ce pot ajunge până la 400 de euro pe zi, pentru un maxim de 30 de zile per eveniment, în funcție de Pachetul de servicii medicale ales.

Contactează un consultant Groupama și vei primi ajutorul în găsirea asigurării de sănătate potrivite!
 

costuri-spitalizare

Asigurări de sănătate colective

Unii angajatori îți pot oferi accesul la asigurări de grup pentru angajați cu componentă medicală, ca beneficii extrasalariale și pentru a-ți garanta bunăstarea și continuitatea într-o companie. Acestea oferă avantaje semnificative angajaților, inclusiv suportul financiar pentru spitalizare și intervenții chirurgicale în caz de accident sau îmbolnăvire, indiferent dacă acestea au loc în rețeaua Regina Maria sau în afara acesteia.

Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie pentru angajați acoperă intervențiile chirurgicale și spitalizarea în cadrul clinicilor private și de stat, oferind acces la tehnologii medicale moderne și servicii de calitate și contribuie la creșterea satisfacției și fidelității angajaților, simplificând accesul la îngrijiri medicale prin decontare directă, fără preautorizare și fără costuri suplimentare, în limita pachetului ales.

Asigurarea medicală integrală colectivă aduce atât beneficii ce țin de acoperirea costurilor spitalizării, cât și pe cele ce țin de servicii ambulatorii, cum ar fi consultațiile de specialitate, testele de laborator și alte investigații. Aceasta oferă flexibilitatea și deductibilitatea fiscală necesare pentru orice companie care dorește să își mențină echipa sănătoasă și motivată.

Fie că ești angajator și îți dorești să le oferi angajaților cele mai potrivite beneficii sau ești angajat și vrei să-i propui angajatorului tău o poliță colectivă de sănătate, ori cauți o asigurare de sănătate pentru tine și familia ta, la Groupama vei găsi tot ce îți trebuie.

Ia legătura un consultant Groupama și găsește asigurarea de sănătate potrivită pentru nevoile tale!