Prima pagina Ghiduri informative Cât costă asigurarea de sănătatea la stat vs. la privat: prețuri în 2024

Cât costă asigurarea de sănătatea la stat vs. la privat: prețuri în 2024

cat-costa-asigurarea

Dacă vrei să-ți asiguri bunăstarea, sănătatea ar trebui să fie printre primele preocupări de pe lista ta. Cel mai bun mod de a avea siguranța că te poți descurca atunci când apare o problemă medicală în viața ta este prin obținerea unei asigurări de sănătate, fie că vorbim de cea din sistemul de stat sau cea din cel privat, sau ambele.

Totuși, gestionarea asigurărilor medicale de care beneficiezi poate veni cu propria serie de considerente, costul fiind printre cele mai importante, mai ales dacă nu beneficiezi de venituri sau nu ai venituri taxabile.

Din fericire, chiar și în aceste cazuri, poți cotiza atât la stat și, în mod similar, poți accesa și o asigurare privată, pentru a te asigura că problemele medicale prin care treci tu sau cei apropiați nu aduc după ele și insecuritate financiară.

Dacă vrei să afli cât costă asigurarea de sănătate, fie la stat sau la Asigurători privați, cum le poți accesa și care sunt diferențele și beneficiile fiecăreia, ți-am pregătit un ghid complet, care te poate ajuta în alegerile tale.

cat-costa-asigurarea

Asigurarea de sănătate la stat

Costul asigurării de sănătate încheiate în sistemul de stat depinde de salariul brut lunar.

Dacă ești angajat sau obții venituri taxabile, ți se reține 10% din salariul brut lunar pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

În cazul în care îți deschizi o firmă și ai ales forma juridică de persoană fizică autorizată (PFA), vei fi dator către CASS cu 10% din venitul anual, dacă acesta depășește plafonul de 6 salarii minime brute, dar este sub plafonul de 60.

În schimb, dacă nu ai venituri taxabile cu obligația plății CASS, te poți asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă te adresezi filialei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în a cărei rază teritorială se află domiciliul tău.

În acest caz vei avea de plătit echivalentul a 10% din 6 salarii minime de bază brutepentru o asigurare anuală voluntară. Ca atare, poți calcula costul asigurării prin următoarea formulă:

Costul asigurării voluntare la stat = 6 x Salariu minim brut x 10%

Cât costă asigurarea de sănătate la stat pe un an?

Contribuția se calculează pe baza valorii salariului brut valabil în perioada în care ți-ai încheiat asigurarea voluntară la CNAS. În 2024, în perioada de depunere a formularului (ianuarie-mai), salariul brut minim era 3.300 de lei, astfel că ai fi plătit la CAS 1.980 lei pe întreg anul.

La 1 iulie 2024, salariul s-a majorat la 3.700 de lei. Așadar, dacă vrei să accesezi asigurarea anuală voluntară prin sistemul de asigurări sociale de sănătate în 2025, vei plăti 2.220 de lei.

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună la CNAS?

Considerând costul unei asigurări anuale voluntare pe un an, vei plăti echivalentul a 185 de lei pe lună. Dacă ai accesat-o pentru anul 2024 înainte de majorare, echivalentul lunar al costurilor unei asigurări la stat este de 165 de lei.

Suma lunară se bazează pe costul anual necesar pentru asigurarea voluntară și va fi afectată de orice majorare viitoare a salariului minim brut.

Se poate plăti asigurarea de sănătate pe o lună?

Asigurarea voluntară prin sistemul de stat nu se poate realiza pe o lună, ci doar pe 12 luni. Astfel, și plata contribuției se face integral în perioada comunicată de ANAF pentru anul respectiv.

Ce beneficii îți oferă asigurarea de sănătate la stat?

Dacă beneficiezi de asigurarea medicală de stat prin CASS, fie voluntar sau prin contribuțiile din venituri, poți accesa următoarele beneficii:

  • Servicii medicale de urgență
  • Servicii medicale de asistență
  • Servicii de asistență stomatologică
  • Tratamente fizioterapeutice și de recuperare
  • Acces la dispozitive medicale, tehnologii, dispozitive de asistență sau proteze
  • Servicii de îngrijire medicală la domiciliu
  • După caz, concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile legii

Poți accesa aceste servicii în spitalele de stat, ambulatorii, dar și în spitalele aflate în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări.

Cum poți accesa asigurarea de sănătate la stat dacă nu ești contribuabil?

Pentru a accesa asigurarea de sănătate la stat dacă nu ai venituri, va trebui să completezi declarația unică D212 și s-o depui la ghișeu sau s-o trimiți la ANAF. Este important să depui cererea la timp. O poți face începând cu luna ianuarie și limita de depunere este luna iunie a fiecărui an.

Odată ce ai depus declarația standard, va începe și perioada de 12 luni în care ești asigurat prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Și plata anuală trebuie realizată până la o dată specifică. Dacă ai depus declarația în 2024, trebuie să plătești la Fisc suma precedentă de 1,980 de lei până pe data de 25 mai 2025.

cat-costa-asigurarea

Asigurarea de sănătate privată

Pentru a putea accesa gama de servicii medicale acoperite de o asigurare privatăva trebui să plătești o primă către un Asigurător ales de tine.

O asigurare de sănătate este o Poliță care acoperă integral sau parțial costurile anumitor evenimente medicale, de la boală, la accidentare sau graviditate maternală. O Poliță de sănătate îți oferă beneficii atât în sistemul de stat, cât și în cel privat de sănătate, însă tipurile de acoperiri pot să difere. Comparativ cu un abonament medical, asigurarea de sănătate este un produs financiar care te ajută să gestionezi cheltuielile care vin cu situațiile și problemele de sănătate acoperite. Citește despre diferențele dintre un abonament medical și o asigurare de sănătate, pentru a înțelege ce tip de Poliță răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Cât poate costa o asigurare de sănătate privată?

În România, costurile unei asigurări de sănătate private pot varia de la 90 de lei/lună până la peste 400 de lei/lună, pentru Polițe premium. Cele cu acoperire internațională vor avea prime de plată și mai mari.

Spre deosebire de asigurarea la stat, costul asigurării încheiate în sistem privat poate varia în funcție de:

  • Tipul Poliței și clauzele opționale alese – Comparativ cu asigurarea la stat, care oferă același set de beneficii pentru toate persoanele asigurate contra aceluiași cost, companiile de asigurări oferă produse flexibile, cu mai multe opțiuni de acoperire și costuri pentru toate buzunarele, precum și acces la servicii medicale atât în spitalele de stat, cât și în spitale și clinici private.
  • Gradul de risc al persoanei asigurate – Asigurările de sănătate implică o evaluare inițială a factorilor ce pot afecta starea de sănătate a persoanei asigurate, printre care și vârsta, istoricul medical sau ocupația. Evaluarea poate influența direct costul primei.

Costul unei asigurări de sănătate este un factor important în alegerea ta, însă aceasta trebuie să se potrivească nevoilor tale. Dacă ești în căutarea Poliței potrivite pentru tine, trebuie să știi cum să alegi cea mai bună asigurare de sănătate pentru nevoile tale.

Poți plăti asigurarea de sănătate privată pe o lună?

Asigurarea de sănătate privată nu poate fi încheiată pe o singură lună. O astfel de Poliță poate fi accesată doar pe 12 luni, însă plata primelor se poate face eșalonat, în funcție de alegerea ta: lunar, trimestrial, semestrial, anual.

Asigurătorii îți prezintă costul lunar pentru a te ajuta să evaluezi mai ușor Polițele disponibile.

Ce beneficii îți oferă asigurarea medicală privată?

Beneficiile unei asigurări de sănătate private variază atât pe baza pachetului ales, cât și în funcție de acoperirile opționale selectate la momentul întocmirii Poliței. Pe lângă serviciile acoperite de asigurarea de sănătate de stat, cea privată va include și servicii specializate și complexe pentru diagnosticare, tratament, intervenții și recuperare.

Iată doar câteva exemple:

  • Control medical anual
  • Analize de laborator
  • Investigații suplimentare necesare pentru un diagnostic
  • Radiologie și imagistică, inclusiv CT și RMN
  • Internări în caz de intervenții chirurgicale sau accidente
  • Internare și îngrijire pentru naștere
  • Tratament de recuperare după externare

Cum poți accesa o asigurare de sănătate privată?

Iată pașii standard pe care trebuie să-i urmezi pentru a accesa o Poliță de sănătate privată:

  1. Documentează-te – Primul pas în alegerea unei asigurări de sănătate private este să te documentezi despre ce companii de asigurări există pe piață și ce opțiuni oferă în materie de Polițe și clauze.
  2. Ia legătura cu un consultant de asigurări – se realizează o analiză de nevoi, pe baza vârstei, veniturilor, ocupației și a altor factori, iar apoi ți se înaintează o Ofertă.
  3. Analizează Oferta de cost – În urma colectării de informații despre condiția ta curentă vei primi o ofertă de cost pentru produsul ales. Va trebui s-o analizezi și să evaluezi la rândul tău dacă se aliniază cu așteptările, nevoile și posibilitățile tale.
  4. Completează Cererea de asigurare – Odată ce ai ales asigurarea medicală potrivită nevoilor tale, va trebui să completezi o Cerere și un chestionar de evaluare medicală. Informațiile cerute de Asigurători includ: vârsta, ocupația, starea de sănătate, istoricul medical și alte hobby-uri sau sporturi practicate care-ți pot influența sănătatea. Adițional, îți pot fi solicitate și alte documente și detalii.
  5. Semnează Contractul de asiguare și realizează plata primei – Odată ce semnezi și plătești prima specificată, se emite Polița de asigurare și devii asigurat conform prevederilor incluse în contract.

Explorează asigurările de sănătate de la Groupama sau contactează direct un consultant și împreună veți putea găsi cea mai potrivită Poliță pentru tine!
 

cat-costa-asigurarea

Asigurarea de sănătate la stat vs. asigurările de sănătate la privat

 

Asigurare de sănătate la stat

Asigurare de sănătate privată

Ce este?

Sistem public de asigurare medicală finanțat din contribuții obligatorii sau voluntare

Serviciu facultativ oferit de Asigurători privați, care oferă posibilitatea de a alege unde dorești să te tratezi și care te scapă de grija costurilor serviciilor medicale

Cum se calculează prețul asigurării?

10% din valoarea actuală a 6 salarii minime de bază brute

În funcție de Polița de bază, clauzele adiționale și rezultatele evaluării medicale

Costul pe 12 luni (2024-2025)

2.220 de lei

Începând de la 840 lei, în funcție de Polița și acoperirile suplimentare alese

Costul estimativ pe lună

185 de lei

Începând de la 70 de lei/lună, în funcție de pachetul ales

Beneficii

Servicii medicale de urgență, asistență (inclusiv stomatologică), tratamente fizioterapeutice și de recuperare, dispozitive medicale, tehnologii, dispozitive de asistență sau proteze, îngrijire medicală la domiciliu și concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate

În funcție de Polița aleasă, control medical anual, analize de laborator, investigații suplimentare necesare pentru un diagnostic, radiologie și imagistică, inclusiv CT și RMN, internări în caz intervenții chirurgicale, accidente, îngrijire pentru naștere și tratament de recuperare după externare

Potrivit pentru

Persoanele care vor să acceseze serviciile de bază din sistemul medical de stat

Persoanele care vor să acceseze acoperiri extinse pentru evenimente medicale, fie că sunt asigurați la stat, au un abonament medical sau nu au alte asigurări

Acoperire

În spitalele și unitățile medicale de stat

În spitale private și de stat, precum și în clinici private în funcție de Polița aleasă

 
cat-costa-asigurarea

Găsește cea mai potrivită asigurare medicală pentru tine

În funcție de Polița aleasă, asigurarea medicală privată poate costa mai mult decât cea de la stat, însă are avantajul că este un produs configurabil, pe care îl poți schimba în funcție de nevoile tale curente. Aceasta te ajută să accesezi servicii medicale de cea mai înaltă calitate, dar și să atenuezi costurile aferente unui episod medical, prin menținerea sănătății și prevenție proactivă.

Cu toate acestea, o Poliță de sănătate trebuie să se potrivească nevoilor tale și modului de viață pe care îl duci. Iată ce opțiuni poți găsi la Groupama:

Asigurarea medicală integrală individuală

Asigurarea medicală integrală individuală este asigurarea de sănătate realizată în parteneriat cu Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, care acoperă cele trei componente centrale ale îngrijirii sănătății - prevenția, diagnosticarea și tratamentul.

O poți configura pentru a balansa costurile dedicate asigurării medicale cu serviciile de care ai nevoie. Există o variantă standard și 3 opțiuni pentru serviciile de ambulatoriu cu acoperiri variate:

Pachet de acoperiri: Ambulatoriu

A Acces

B Acces

C Acces

STANDARD Acces

Limita de consum/an

5 000 lei

7 000 lei

10 000 lei

5 000 lei

Control medical anual preventiv

1/ an

1/ an

Consultații de medicină primară (generală) sau de specialitate

Nr. accesări nelimitate, fără recomandare medicală

Nr. accesări nelimitate, fără recomandare medicală

Coplata Standard Acces

Coplata A Acces

Coplata B Acces

Incluse integral

Analize de laborator

Nr. accesări nelimitate, fără recomandare medicală

Nr. accesări nelimitate, fără recomandare medicală

Coplata Standard Acces

Coplata A Acces

Coplata B Acces

Incluse integral

Investigații de diagnosticare

Nr. accesări nelimitate, cu recomandare medicală

Coplata A Acces

Coplata B Acces

Incluse integral

Stomatologie

Consult (o dată/an)

-

Plan de tratament (o dată/an)

Radiografie panoramică (o dată/an)

Urgențe, igienizări, estetică dentară, terapie/obturații, endodonție, parodontologie, consultații, radiologie

10% discount

Chirurgie, protetică, implantologie, ortodonție

5% discount

Healthline medical (24/7):

021.9942

Accesare nelimitată

Accesare nelimitată

Protocol de sarcină

Coplata A Acces

Coplata B Acces

Coplata C

Acces

-

Poți combina oricare dintre Pachetele de ambulatoriu cu unul din cele 3 pachete de servicii medicale cu internare:

Pachet de acoperiri: Servicii medicale cu internare

BASIC

MEDIUM

PREMIUM

STANDARD

Suma asigurată

20.000 €

50.000 €

NELIMITAT

20.000 €

Intervenții chirurgicale

Limita maximă indemnizație/ eveniment

2.000 €

4.000 €

7.000 €

1.600 €

În Rețea și spitale colaboratoare Groupama

100% din valoarea facturii prin decontare directă

100% din valoarea facturii prin decontare directă

În afara Rețelei, la spital privat

100% din valoarea facturii prin rambursare

100% din valoarea facturii prin rambursare

În spitale publice (fără factură)

10/25/50/75/100% din suma asigurată în funcție de gradul de dificultate al intervenției

10/25/50/75/100% din suma asigurată în funcție de gradul de dificultate al intervenției

Spitalizare

Indemnizație zilnică

75 €

200 €

400 €

70 €

Durata maximă acoperită/ eveniment

5 zile

15 zile

30 zile

5 zile

Tip plată în Rețea și spitale colaboratoare Groupama

decontare directă

decontare directă

Tip plată în afara Rețelei

rambursare

rambursare

Tip plată în spitale publice (fără factură)

indemnizație

indemnizație

Naștere

 În Rețea

pe cale naturală

-

max.

1.100 €

max.

1.500 €

-

prin cezariană

-

max.

1.500 €

max.

1.900 €

În afara Rețelei, la spital privat

pe cale naturală

-

max.

1.100 €

max.

1.500 €

prin cezariană

-

max.

1.500 €

max.

1.900 €

În afara Rețelei, la spital de stat

pe cale naturală

-

500 €

600 €

Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie

Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie este tipul de Poliță de asigurare care acoperă riscurile de spitalizare și intervenții chirurgicale în cazul unui accident sau al unei boli, oferind și o serie de clauze suplimentare și acoperiri pentru arii precum sănătatea emoțională sau stomatologia. Este asigurarea potrivită chiar dacă ești deja asigurat în sistemul public de sănătate sau ai un abonament medical, venind în completarea acestora.

Polița te poate ajuta să acoperi costurile medicale care apar odată cu un accident, cu îmbolnăvirea sau cu recidiva din urma unui prim eveniment, în limita a 20.000 de euro pe an.

Astfel, în cazul unui eveniment asigurat, poți obține:

  • Decontarea directă și completă a valorii facturii în urma spitalizării sau intervenției chirurgicale în spitalele din rețeaua Groupama (Regina Maria, Monza, Ovidius Clinical Hospital, Muntenia Hospital)
  • Rambursarea completă a valorii facturii, dacă ai ales alte spitale private
  • Indemnizații pentru spitalizare sau chirurgie în spitalele de stat care includ indemnizația fixă pe zi de spitalizare și un procent din suma asigurată, între 10% și 100% în funcție de complexitatea intervenției

Asigurarea include și acoperirea internațională, prin rambursarea a 80% din costurile de spitalizare sau chirurgie în spitalele din afara țării. Iar, dacă vrei să incluzi și alți beneficiari, primești o reducere de 15% pentru fiecare persoană inclusă în contractul de familie.

Folosește calculatorulnostru pentru a afla care ar fi costurile lunare estimative ale Poliței care include serviciile preferate de tine.

Beneficii și asigurări medicale de grup

Dacă ai o firmă și vrei să le oferi angajaților tăi beneficii extrasalariale, poți opta pentru una dintre asigurările de grup pentru persoane care oferă o componentă medicală:

  • Asigurarea de sănătate – spitalizare și chirurgie pentru angajați – Un instrument de motivare, fidelizare și de atragere a angajaților prin oferirea unor acoperiri medicale potrivite pentru nevoile acestora. Polița este multiplicabilă, modulară și flexibilă, fiind potrivită pentru orice afaceri, indiferent de mărime.
  • Asigurarea medicală integrală colectivă – Modalitatea de a le oferi angajaților tăi o asigurare de sănătate cu o gamă largă de servicii și specialități medicale, care acoperă prevenția, diagnosticul și soluțiile necesare pentru sănătatea lor. Asigurarea reprezintă un mod simplu și accesibil de a beneficia de servicii medicale de calitate în Rețeaua privată de sănătate Regina Maria, dar și în alte spitale private sau în sistemul de stat.

Contactează un consultant Groupama pentru a găsi cea mai potrivită asigurare de sănătate pentru nevoile tale.