Prima pagina Ghiduri informative Cum să asiguri stabilitatea afacerii tale agricole în fața timpurilor incerte, riscurilor și crizelor din agricultură

Cum să asiguri stabilitatea afacerii tale agricole în fața timpurilor incerte, riscurilor și crizelor din agricultură

asigurari-agricole

În lumea afacerilor agricole, stabilitatea este o necesitate pentru a supraviețui și a prospera. Riscurile sunt omniprezente, fie că afacerea ta gestionează culturi agricole, animale, viță de vie sau livezi. Indiferent dacă vorbim despre schimbările climatice imprevizibile, prețuri fluctuante pe piață, dăunători sau boli, sunt amenințări care îți pot compromite munca și de aceea ainevoie de un plan strategic și proactiv în gestionarea riscurilor pentru a te asigura că afacerea ta va avea continuitatea asigurată.

Groupama a colaborat cu numeroase afaceri agricole de-a lungul timpului, astfel că îți pune la dispoziție metode concrete și testate care te pot ajuta să menții continuitatea afacerii tale, apărându-ți investiția în recolte și animale de capriciile naturii și de fluctuațiile economice. Pe toate le vom discuta în cadrul acestui articol.

Riscurile și crizele din domeniul agricol

Înainte de a afla care sunt cele mai importante decizii pentru stabilitatea afacerii tale, trebuie să stabilim care sunt riscurile principale pentru afacerile agricole și pentru industrie în general.

Variabilitatea condițiilor climatice

Fluctuațiile tot mai crescute ale condițiilor climatice sunt printre cele mai presante riscuri pentru afacerile agricole. Evenimente precum grindina, vijeliile, seceta, înghețuri tardive sau timpurii și alte condiții meteorologice extreme, pot avea un efect negativ asupra recoltelor tale.

În viticultură, acestea pot influența și calitatea strugurilor și, implicit, a vinului produs, ceea ce impune adaptări constante în tehnicile de cultivare și vinificație, iar în cazul livezilor, riști să-ți pierzi atât fructele, cât și pomii fructiferi.

Riscuri pentru sănătatea animalelor

Nici afacerile zootehnice nu sunt în siguranță în fața schimbărilor meteorologice. Condițiile climatice anormale pot duce la apariția de noi epidemii, care pot afecta sănătatea animalelor. Intervențiile necesare pentru estomparea epidemiilor sunt costisitoare și îți pot produce pierderi semnificative.

Lipsa unor abordări potrivite pentru prevenirea și reducerea pagubelor în rândul efectivelor și estimările greșite ale efectelor unor boli pot exacerba cu atât mai mult efectele unei epidemii asupra profitabilității. Și, ținând cont că o afacere agricolă se bazează pe producția proprie pentru generarea fondului de reproducere, pierderea animalelor din cauze naturale poate duce la periclitarea activității pe termen lung.

Creșterea costurilor de operare

După cum știi deja, sunt mulți factori, atât previzibili, cât și imprevizibili, care pot influența costurile operaționale pentru o afacere agricolă, începând de la prețurile îngrășămintelor, furajelor sau al combustibilului, până la cheltuielile apărute în cazul reparațiilor de echipamente și utilaje, dar nu numai.

Chiar dacă, luați separat, niciunul dintre acești factori nu-ți va periclita afacerea, efectul cumulat al mai multora poate avea un impact semnificativ asupra marjei de profit. De aceea, este util să ai atât un plan general de redresare în cazul pierderilor rezultate din mai multe cauze, cât și metode proactive de a diminua diferite tipuri de costuri.

Accesul la piață și prețurile volatile

Accesul la piețe pentru vânzarea produselor și schimbările prețurilor din cauza dezechilibrelor dintre cerere și ofertă pot crea incertitudine și îți pot afecta veniturile. Cauzele care îți pot destabiliza afacerea sunt schimbările prețurilor resurselor și produselor finite, modificări în costurile și condițiile de livrare, distribuție și vânzare sau schimbarea mediului competițional în care activezi.

Stabilitatea unei afaceri agricole se bazează în mare parte pe producția proprie, iar o scădere a acesteia poate afecta mijloacele ulterioare de continuare a activității. Mai mult, considerând că producătorii agricoli nu decid prețul, deoarece acesta este controlat de stat, ei se supun și unui risc rezultat din reglementări. Majoritatea abordărilor de atenuare necesită estimări preliminare ale recoltei, stabilirea corectă a calendarului de vânzări și încheierea de contracte de acoperire a riscurilor și de desfacere a producției.

Problemele cu fluxul de numerar

Dificultățile economice pot determina probleme de lichiditate, îngreunând dezvoltarea afacerii tale.

Agricultura este una dintre industriile cele mai expuse la riscuri financiare. Aceasta se datorează caracterului sezonier al producției, investițiilor mari necesare pentru menținerea activități și dependenței de instrumente de creditare pentru finanțare. În plus, riscurile crescute la care sunt expuse afacerile în agricultură motivează instituțiile creditoare să crească prețul serviciilor prestate. Rezultatul cumulat se manifestă în creșterea ratei dobânzii, reducerea termenului de rambursare, lipsa de surse de creditare și, în cele din urmă, în diminuarea profitabilității.

Lipsa și fluctuația forței de muncă calificate

Dacă nu găsești personalul acreditat pentru îngrijirea culturilor agricole și a animalelor, sau experimentat în operarea echipamentelor și utilajelor, producția va fi compromisă, iar cifra de afaceri va avea de suferit.

Pentru a te asigura că ai o echipă suficient de mare și de pregătită, va trebui să prioritizezi formarea inițială și continuă a angajaților, respectiv să introduci măsuri pentru retenția acestora. Condițiile de lucru, accesul la noi tehnologii agricole sunt doar câteva metode de fidelizare a personalului. În același timp, poți construi un pachet de beneficii ce include, pe lângă un salariu competitiv, și o asigurarea pentru angajați prin care poți oferi asistența necesară în cazul accidentelor de muncă.

Află de la un consultant Groupama care este cea mai bună asigurare pentru angajații tăi.

Reglementările industriei și respectarea lor

Conformitatea cu standardele naționale și internaționale, inclusiv cu reglementările de mediu, sanitar-veterinare și de siguranță alimentară, sunt obligatorii pentru orice afacere agricolă. Mai mult, acestea necesită investiții de capital, resurse, dar și atenție și monitorizare constantă din partea ta.

Chiar dacă aceste cerințe par să-ți tragă cifra de afaceri și profitabilitatea în jos, nerespectarea lor va pune în pericol continuitatea afacerii tale. Dacă activitatea ta nu urmează normele curente ale industriei și, ca urmare, conduc la daune sau pierderi pentru consumatori sau parteneri, vei fi responsabil pentru despăgubirea acestora.

Acestea au fost riscurile principale la care este expusă o afacere agricolă și pe care va trebui să le prioritizezi în activitățile tale. Desigur că mai există și altele care afectează orice tip de întreprindere, pe care va trebui să le iei în considerare. Poți afla mai multe despre ele din ghidul nostru despre tipuri de riscuri.

Ce strategii de estompare a riscurilor poți urma pentru a-ți asigura continuitatea?

Chiar dacă o afacere agricolă este expusă la numeroase riscuri și incertitudini, o abordare preventivă poate face diferența dintre instabilitatea afacerii și continuitatea ei.

Iată care sunt cele mai importante strategii și acțiuni pe care să le urmezi pentru a crea o afacere mai rezistentă și pregătită să înfrunte incertitudinile viitorului.

asigurari-agricole

Asigurările agricole - cea mai importantă decizie pentru continuitatea afacerii

Asigurările agricole sunt cel mai bun mod de a-ți susține investiția în fața pagubelor generate de riscurile specifice industriei. În general, acestea sunt specifice tipului tău de producție, iar polițele diferă atât în funcție de tipul de cultură sau de speciile de animale gestionate cât și de suprafeța cultivată sau de efective de animale deținute.

Iată care sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de asigurări agricole:

  • Asigurarea pentru culturile agricole Poți asigura culturi precum grâul, orzul, rapița, floarea-soarelui, porumbul, cartofii, sfecla de zahăr și multe altele. Aceasta va acoperi riscuri ca evenimentele meteorologice neașteptate (furtună, uragan, grindină sau ploaie torențială), fluctuațiile mediului (înghețul târziu sau timpuriu), alunecări de teren, incendii și alte dezastre naturale.
  • Asigurarea pentru viță de vie sau pomi fructiferi Îți poți asigura podgoria sau livada printr-o poliță specifică. Similar cu asigurarea pentru culturi agricole, aceasta acoperă riscuri meteorologice, fluctuații climatice neașteptate, accidente și dezastre naturale. Asigurarea se aplică atât butucilor viței de vie sau pomilor, cât și rodului acestora.
  • Asigurări pentru animale și păsăriAcestea pot acoperi efectivele de bovine, ovine și caprine sau efectivele unei ferme avicole. Majoritatea polițelor vor acoperi riscurile generale rezultate din accidente sau dezastre naturale, dar pot include și despăgubiri suplimentare pentru boli sau furturi prin efracție.
  • Asigurarea utilajelor agricoleEste o poliță care acoperă accidentele rutiere, furtul și daunele din cauze naturale, incendii sau explozii. Poți asigura diferite utilaje, cum sunt tractoarele, combinele, semănătorile, autogrederele, presele de balotat, plugurile, încărcătoarele frontale, motostivuitoarele sau utilajele pentru amenajarea drumurilor. În plus, poți accesa și o poliță suplimentară de răspundere civilă pentru daunele provocate altor persoane cu utilajele.
  • Asigurări pentru imobile și bunuriUn tip de asigurare care nu se aplică doar afacerilor agricole, dar pe care ar trebui s-o realizezi, este cea pentru imobile sau alte bunuri. Dacă îți asiguri imobilele și halele în care îți desfășori activitatea, vei avea certitudinea că, pentru o gamă variată de riscuri potențiale, vei depăși mai ușor eventualele probleme, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului necesar remedierii daunelor.
  • Asigurări colective pentru angajați Prin acest tip de polițe poți oferi suport financiar pentru angajați în cazul unor accidente sau evenimente neprevăzute.

Diversificarea afacerii

Diversificarea este o strategie clasică, dar extrem de eficientă prin care îți reduci dependența de o singură sursă de venit.

Prin introducerea unor varietăți noi de culturi sau creșterea mai multor tipuri de animale, poți minimiza riscul ca întreaga ta producție să fie afectată de un factor de risc. Mai mult, cultivarea simultană de culturi variate îți poate asigura un flux constant de venituri, îmbunătățește sănătatea solului și reduce șansele de transmitere a bolilor sau paraziților.

Nu numai că îți reduci riscurile care vin cu o monocultură, ci îți poți extinde și opțiunile de piață, accesând mai multe oportunități pentru a maximiza veniturile afacerii tale agricole. Totuși, va trebui să iei în calcul că diversificarea vine și cu investiții adiționale în facilități, echipamente și personal pentru prelucrare.

Adoptarea unui model de afaceri circular în agricultură

Circularitatea ca model de afaceri devine din ce în ce mai importantă, și cu atât mai mult în cazul afacerilor agricole.

Această abordare presupune minimizarea resurselor necesare pentru producție, reducerea deșeurilor și eficientizarea utilizării resurselor. Comparativ cu modelul tradițional de producție liniară, care progresează de la extragere, la producere, consum și debarasare, modelul circular se va concentra pe regenerare și reutilizare, atât a resurselor, cât și a deșeurilor.

În cazul afacerii tale agricole, trecerea spre un model circular poate include:

  • Utilizarea îngrășământului organic, precum compostul
  • Implementarea rotației de culturi și utilizarea culturilor de acoperire
  • Reciclarea și reutilizarea apei în producție
  • Colectarea apei de ploaie pentru irigații
  • Reducerea dependenței de combustibili fosili și trecerea la energie verde
  • Buna gestionare a deșeurilor (colectarea resturilor vegetale și animale pentru compost sau reciclarea operațiunilor agricole)

Există mult mai multe acțiuni pe care le poți implementa pentru a ajunge la un model circular, dar acestea vor depinde de specificul afacerii tale agricole.

asigurari-agricole

Planificarea financiară

Chiar dacă industria agricolă vine cu multiple riscuri și incertitudini, te poți pregăti pentru astfel de situații realizând un plan financiar care ia în calcul diferite forme de finanțare pentru perioadele dificile.

Stabilirea unui fond de urgență ajută la gestionarea diferitelor situații neprevăzute, fie pentru atenuarea unor costuri, fie în cazul unei profitabilități scăzute pe termen scurt. Ca atare, folosește-te de perioadele stabile în care atragi profituri constant și consistent pentru a economisi și a realiza un fond suficient. Te poți baza și pe asigurările agricole încheiate, dar ai în vedere că acoperă doar anumite riscuri și poate dura puțin până când vei primi suma cuvenită.

Capitalul propriu îți oferă o siguranță adițională, la care poți apela imediat, pentru absolut orice nevoie și independent de contractul unei polițe. Asigură-te, totuși, că folosești aceste resurse inteligent, fără a le dedica unor pierderi acoperite de alte instrumente de despăgubire, fie ele private sau de stat.

Ca atare, include în planificarea financiară a afacerii tale și instrumente specifice, cum ar fi metode de finanțare pentru exploatarea sezonieră, prin credite bancare sau fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Iar pentru atenuarea unor posibile pagube și pierderi, accesează diferite asigurări agricole.

Iată cu ce te-am putea ajuta pentru asigurarea afacerii tale:

Pentru mai multe despre asigurările agricole potrivite pentru tine, vorbește cu un consultant Groupama și află cum te putem ajuta.

Strategii de gestionare a fluxului de numerar

Pentru a fi pregătit în fața imprevizibilului din agricultură, în gestionarea unei afaceri agricole trebuie să ții cont atât de reguli general valabile pentru orice întreprindere, cât și de unele specifice industriei.

Având în vedere că fluxul de numerar al unei afaceri agricole nu va fi unul constant, întrucât depinde de ciclurile de producție, monitorizarea fluxului de venituri și măsurarea performanței trebuie să fie conforme. În plus, numărul crescut de riscuri și rapiditatea cu care îți pot afecta acestea afacerea trebuie să te facă să preiei o abordare mai conservatoare și prevăzătoare.

Implementarea standardelor de calitate și certificarea

Singurul mod prin care poți deveni un furnizor în mediul curent de afaceri este prin producerea și distribuirea de produse sigure pentru consum și de cea mai înaltă calitate. Iar, pentru a garanta siguranța și calitatea produselor tale, vei avea nevoie de certificările în vigoare. Industria alimentară este una dintre cele mai reglementate, iar afacerile agricole, ca participante în lanțul de producție, trebuie să îndeplinească anumite standarde.

Beneficiile acestora pentru afacerea ta agricolă sunt posibilitatea de a accesa noi piețe, creșterea transparenței față de parteneri și consumatori, reducerea riscurilor asociate produselor tale și creșterea competitivității. Astfel, dacă obții certificatele și respecți standardele industriei, nu vei îmbunătăți doar calitatea produselor distribuite pe piețe locale, ci vei putea să le penetrezi pe cele internaționale, având o șansă de competitivitate.

Desigur, nu vei putea preveni mereu pagubele și accidentele la locul de muncă, chiar dacă ai urmărit toate reglementările în vigoare. Pentru a fi acoperi în astfel de cazuri, ar fi de folos să închei o Asigurare de răspundere civilă. Pe de-o parte, acestea vor acoperi pentru tine costurile apărute în momentul în care ai produs un prejudiciu unei terțe părți. Pe de altă parte, te ajută să menții o reputație bună și să crești încrederea partenerilor și a clienților în brand-ul tău.

Strategiile de marketing și diversificarea canalelor de distribuție

Un alt mod de a reduce efectele fluctuațiilor cererii și a prețurile de producție este, desigur, să crești vânzările, prin retenția clienților actuali, dar și prin atragerea de clienți noi.

Dacă, prin utilizarea inteligentă a metodelor de promovare disponibile, îți va crește succesul pe piața actuală, accesarea de noi canale îți va spori plaja de clienți spre care vinzi, reducând și riscurile de a pierde marfă perisabilă nevândută. 

Spre exemplu, dacă ți-ai comercializat produsele numai către intermediari și angrosiști, aprovizionarea comercianților cu amănuntul sau deschiderea unui magazin prin care vinzi direct către consumator îți pot genera venituri mai mici, dar constante. În plus, prezența la târguri sau piețe îți va îmbunătăți și vizibilitatea.

Investiții în tehnologii moderne

Fie că vorbim de tehnologii moderne sau reînnoirea echipamentelor sau a utilajelor agricole, investițiile de acest tip nu numai că îți pot reduce riscurile de producție, dar pot să-ți îmbunătățească eficiența și competitivitatea pe piață.

Ca atare, trebuie să ai în vedere urmărirea constantă a trendurilor în ceea ce înseamnă metodele și tehnicile utilizate în industria agricolă. Dacă vrei să adopți noi metode de exploatare a culturilor sau a efectivelor de animale și de păsări, pune în balanță costurile implicate cu efectele asupra cifrei de afaceri, adăugând la acest calcul și riscurile colaterale cu care vine o tehnologie nouă. În plus, amintește-ți că va trebui să-ți pregătești personalul pentru utilizarea acestora, astfel încât să crești eficiența lor și să reduci posibilitatea de avarii sau accidente.

În plus, este esențial să fii la curent cu cele mai noi practici și tehnologii agricole de precizie, care îți pot permite să monitorizezi și să optimizezi condițiile de pe teren în timp real.

Senzorii avansați, dronele și sateliții colectează date despre umiditate, nutrienți și alte condiții ale solului, permițând aplicarea îngrășămintelor, apei și pesticidelor în mod precis și eficient, reducând astfel risipa și impactul asupra mediului. Roboții agricoli, de la cei autonomi pentru plantare și recoltare, până la dronele folosite pentru pulverizarea pesticidelor, pot reduce nevoia de muncă manuală și pot minimiza expunerea lucrătorilor la condiții periculoase, îmbunătățind sănătatea și securitatea muncii. Ca atare, merită să urmărești trendurile și inovațiile din industrie, pentru a știi ce poți adopta și cum îți poți simplifica munca zilnică.

Participarea la programele guvernamentale de sprijin

Conformarea cu standardele guvernamentale vine nu numai cu reducerea riscurilor afacerii și a problemelor fiscale, ci îți poate ajuta în mod proactiv profitabilitatea.

Astfel, poți participa la diferite programe guvernamentale prin care să obții subvenții sau alte forme de susținere financiară: subvenții APIA, despăgubiri pentru secetă/ îngheț sau subvenții pentru asigurarea culturii. De exemplu, dacă accesezi Asigurarea culturilor agricole cu primă subvenționabilă de la Groupama, statul îți va acoperi o parte din prima de asigurare eligibilă plătită, prin mecanismele de gestionare a riscului prevăzute în Planul Național Strategic PAC.

Contactează un consultant Groupama pentru a găsi cea mai bună poliță de asigurare pentru afacerea ta!

Colaborarea și parteneriatele

În cele din urmă, cel mai bun mod de a-ți simplifica activitatea este să găsești colaboratorii și partenerii potriviți. Aceștia te pot ajuta să-ți dezvolți infrastructura de producție, transport și distribuție, să compenseze pentru punctele mai puțin dezvoltate ale afacerii tale sau chiar să găsiți împreună strategii de gestionare a riscurilor. Spre exemplu, un partener în promovare se poate dedica creșterii vizibilității afacerii tale, în timp ce tu te poți dedica îmbunătățirii producției. În mod similar, dacă vrei să accesezi piețe sau canale noi de vânzare, vei avea nevoie de colaboratorii potriviți, care îți pot ușura extinderea.

În plus, parteneriatul strategic aduce cu sine stabilitate pentru afacerea ta, permițându-ți să te concentrezi pe obiective restrânse și măsurabile, pe care știi cum să la abordezi.

Alte asigurări de care ai nevoie

Chiar dacă ți-ai asigurat deja culturile, efectivele de animale sau utilajele folosite în activitatea ta, mai există o serie de tipuri de asigurare pe care trebuie să le ai în vedere pentru afacerea ta agricolă.

Dacă adaugi aceste polițe la asigurările agricole, poți fi sigur că ți-ai luat cel mai înalt grad de prudență pentru afacerea ta, capitalul investit, dar și pentru angajații tăi.

Asigurări agricole de la Groupama

Pentru că vrem să oferim toată asistența întreprinzătorilor din mediul agricol, îți oferim o serie variată de polițe de asigurare care pot răspunde diferitelor nevoi pe care le întâlnești în dezvoltarea afacerii tale agricole.

Fie că ești agricultor, viticultor, crești pomi fructiferi sau animale și păsări, cu siguranță vei găsi în ofertele de asigurări agricole de la Groupama o variantă care te poate ajuta.

Asigurări pentru culturi agricole

Dacă ești agricultor, cele mai importante polițe pe care trebuie să le consideri sunt cele care asigură culturile împotriva diferitelor riscuri și pericole specifice industriei.

Groupama îți oferă Asigurarea Standard pentru culturi agricole, o poliță flexibilă potrivită pentru orice categorie de afacere, și Asigurarea culturilor agricole cu prima subvenționabilă, prin intermediul căreia poți acoperi o parte din prima de asigurare cu ajutorul unei subvenții nerambursabile de la stat.

Riscuri acoperite: fenomene meteorologice, precum: grindina, furtunile, uraganul, ploile torențiale, ploile de lungă durată, înghețurile, respectiv: accidentele și dezastrele naturale, cum sunt incendiile sau alunecările de teren.

Ce asigură:

  • Grâu
  • Orz
  • Orzoaică
  • Rapiță
  • Floarea-soarelui
  • Porumb
  • Cartofi
  • Sfeclă de zahăr
  • Muștar
  • Soia

Lista nu este exhaustivă, iar dacă ai o cultură agricolă diferită pe care îți bazezi afacerea, aceasta poate fi asigurată prin polițele de la Groupama.

Asigurări agricole pentru vița de vie sau pomi fructiferi

Dacă ai o afacere viticolă sau pomicolă, Asigurarea viței de vie și a pomilor fructiferi de la Groupama îți poate veni în ajutor. Cu această poliță, îți asiguri podgoria sau livada până ajunge să fie profitabilă, cât și după, în cazurile nefericite ale unor accidente sau dezastre care le periclitează.

Riscuri acoperite:

Asigurarea pentru plantațiile de viță de vie și plantațiile de pomi fructiferi, respectiv suportul lemnos și/ sau rodul acestora, acoperă riscurile de: grindina, incendiul din orice cauză, efectele directe ale ploilor torențiale, furtuna sau uraganul. Excepție face doar rodul viței de vie pentru care se acopera și riscurile de îngheț târziu de primăvară și îngheț târziu de toamnă.

Pentru ambele tipuri de plantații poți opta să acoperi și riscurile de prăbușire sau de alunecare de teren cultivat.

Ce asigură:

  • Daune apărute la rodul podgoriei sau livadei (strugurii și fructele)
  • Daune totale apărute la suportul lemnos al pogdoriei sau livezii (butucii viței de vie și pomii)

Asigurare pentru animale

Dacă afacerea ta se bazează pe creșterea și gestionarea efectivelor de animale, asigurarea agricolă pentru animale de la Groupama este produsul de care ai nevoie.

Riscuri acoperite: riscuri generale, precum accidentele, dezastrele naturale sau fenomenele meteorologice severe, dar și riscurile bolilor de orice fel (cu excepția celor incluse pe lista Oficiului International Epizootic).

Ce asigură:

  • Bovine
  • Suine
  • Ovine
  • Caprine

Asigurare pentru păsări

Asigurările pentru păsări sunt destinate pentru fermele avicole și pot oferi despăgubiri în cazurile de moarte a păsărilor survenite din varii cauze.

Riscuri acoperite: incendiu, trăsnet, explozii, prăbușirea halelor, asfixierea păsărilor, avarii accidentale ale instalațiilor de climatizare, intoxicări cu medicamente administrate în scop profilactic sau curativ de către autoritățile veterinare. Vei fi despăgubit și în cazul furtului prin efractie.

Ce asigură: efectivele din ferma ta avicolă

Asigurarea utilajelor agricole

Asigurarea utilajelor agricole de la Groupama te ajută să gestionezi potențiale pagube care țin de echipamentul și utilajele pe care le folosești în timpul cultivării și exploatării culturilor agricole.

Riscuri acoperite: accidente rutiere, inclusiv despăgubire pentru transportul utilajului avariat, furt și pagube rezultate în urma fenomenelor naturale, incendiilor sau exploziilor. Mai mult, poți opta și pentru acoperirea unor riscuri speciale sau pentru răspunderea civilă pentru daunele provocate altor persoane de un utilaj asigurat.

Ce asigură:

  • Tractoare agricole
  • Combine
  • Semănători
  • Autogredere
  • Utilaje pentru amenajarea drumurilor
  • Încărcătoare frontale
  • Motostivuitoare
  • Prese de balotat
  • Pluguri

Garantează stabilitatea afacerii tale agricole cu asigurările de la Groupama

Afacerile agricole vin cu mai multe incertitudini decât alte industrii. Fie că vorbim de schimbări climatice neașteptate, accidente și dezastre sau schimbări în prețurile de vânzare și producție, evenimentele neprevăzute pot avea efecte detrimentale, chiar dezastruoase pentru afacerea ta. De aceea, este nevoie să iei mai multe măsuri de estompare care să-ți ofere o plasă de siguranță pentru a-ți recupera pierderile și menține operațiunile chiar și când factorii externi sunt împotriva ta.

La Groupama, ne dorim să fim alături de tine în timp ce îți dezvolți afacerea și, de aceea, îți oferim o gamă vastă de asigurări agricole. Indiferent de natura afacerii tale, suntem siguri că vei găsi instrumente financiare utile, prin care să-ți atingi maximul potențial și să reduci riscurile care vin la pachet cu agricultura.

Contactează un consultant Groupama și află cum te putem ajuta să lucrezi și să-ți crești afacerea fără nicio grijă!