Prima pagina Ghiduri informative Cartea Verde: Ce este, unde este valabilă și cum poți folosi această asigurare?

Cartea Verde: Ce este, unde este valabilă și cum poți folosi această asigurare?

carte-verde

Odată cu începerea sezonului de vacanțe și concedii, probabil că te gândești să vizitezi o țară străină în confortul oferit de propria mașină. În acest caz, pe lângă revizia auto dinaintea unei astfel de călătorii, va trebui să te asiguri și că ești acoperit în cazul unor incidente neașteptate și nedorite, indiferent dacă acestea s-ar întâmpla din vina ta sau a altor participanți la trafic.

Pentru aceste cazuri a fost creată Cartea Verde, un document de asigurare esențial pentru deplasările cu mașina în afara țării. Dacă vrei să înțelegi mai bine ce este Cartea Verde, unde este valabilă, cum o poți obține și cum se utilizează în cazul unui incident soldat cu pagube în străinătate, îți oferim un ghid complet pentru această asigurare auto.

Ce este Cartea Verde auto?

Asigurarea Carte Verde este un certificat internațional de asigurare auto care acoperă pagubele rezultate dintr-un accident auto în care ești implicat. Comparativ cu RCA-ul, care este valabil doar în țară, Cartea Verde acoperă incidentele din trafic petrecute în afara granițelor țării.

Cu Cartea Verde, șoferii și proprietarii unei mașini beneficiază de acoperiri pentru daunele materiale și financiare cauzate unor terțe persoane. În cazul unui accident, despăgubirea o realizează compania de asigurări care a eliberat documentul, conform legislației din țara în care a avut loc evenimentul, cu condiția ca în aceasta să fie valabilă asigurarea Carte Verde încheiată de șoferul vinovat.

Cine beneficiază de acoperirea Cărții Verzi, în caz de accident?

Cartea Verde a mașinii tale acoperă costurile daunelor produse altor șoferi, în cazul unui accident. Totodată, 

Orice participant la trafic care a fost prejudiciat de evenimentul în cauză, fie acesta șofer, pasager sau pieton, va primi despăgubirea necesară prin acoperirea Cărții Verzi a șoferului vinovat.

Cum arată Cartea Verde?

Poate că te aștepți ca acest document să fie, după cum ar indica numele, de culoare verde. Însă, pe data de 1 iulie 2020, Cartea Verde și-a schimbat culoarea, începând să fie tipărită pe hârtie albă, conform deciziei Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. În ciuda schimbării culorii, Cartea Verde funcționează la fel.

Cum poți obține Cartea Verde pentru mașina ta?

Odată ce îți realizezi asigurarea auto RCA, se va elibera și Cartea Verde a mașinii, acestea fiind asociate. Ca în cazul RCA-ului, poți obține o asigurare Carte Verde fie de la asigurătorii RCA, fie de la unul dintre distribuitorii de asigurări.

Țările incluse în lista pentru care este valabilă Cartea Verde va depinde de compania de asigurări la care ai încheiat cele două polițe. În plus, asigurătorii din țară îți vor putea elibera Cartea Verde doar dacă autovehiculul tău a fost înregistrat și înmatriculat în România.

Dacă ai încheiat deja Asigurarea RCA la Groupama,vei fi asigurat și în majoritatea țărilor membre ale sistemului Carte Verde, singurele excepții fiind Iran și țările excluse, Belarus și Rusia.

Iar, dacă vrei să garantezi siguranță extinsă în perioada călătoriei tale și a celor dragi, poți opta și pentru Asigurarea CASCO Gradual, care oferă acoperire atât în România, cât și în alte 41 de țări din  . Astfel, nu numai că vei putea oferi despăgubirile necesare altor participanți la trafic implicați, dar vei primi și asistența necesară pentru avariile propriei mașini. Dacă incidentul s-a petrecut în străinătate, vom interveni în maxim 4 ore, dacă ai optat și pentru clauza opțională pentru asistență rutieră premium.

Apelează la un consultant Groupama pentru a găsi pachetul de asigurări potrivit pentru mașina și călătoria ta.

Când este Cartea Verde obligatorie?

Cartea Verde este o asigurare obligatorie dacă vei călători în orice stat membru al Spațiului Economic European (SEE), care include toate țările din Uniunea Europeană și cele din Asociația Europeană a Liberului Schimb.

Chiar dacă urmezi regulile de conducere preventivă și ești încrezător în abilitățile tale de șofer, în situația în care călătorești fără să deții asigurarea Carte Verde, vei atrage sancțiuni asupra ta. În mod similar, chiar dacă vei călători printr-o țară care nu este în SEE, dar este inclusă pe lista pentru care ești acoperit de Cartea Verde, vei avea obligația să deții asigurarea și să o poți prezenta în cazul unui incident în trafic.

Ce se întâmplă dacă nu ai Cartea Verde?

Lipsa asigurării Carte Verde se sancționează în toate țările care participă la acest sistem, dar pedeapsa poate varia de la un stat la altul. Dacă în anumite cazuri, vei atrage doar costuri adiționale pentru a acoperi daunele produse, în altele, vei plăti o amendă sau ți se vor ridica talonul și plăcuțele.

Indiferent de pedeapsă, lipsa asigurării Cartea Verde va veni cu potențiale pierderi. De asta, ca șofer, trebuie să cunoști care sunt statele în care aceasta este necesară.

Unde este valabilă asigurarea Carte Verde?

Cartea Verde este valabilă pe teritoriul țărilor al cărui Birou Național face parte din Sistemul Cartea Verde. Aici sunt incluse toate statele membre ale Spațiului Economic European (atât țările din UE, cât și cele din Asociația Europeană a Liberului Schimb), dar și alte țări care participă la sistemul de asigurare.

Iată lista curentă de țări în care este necesară Cartea Verde: Austria, Albania, Andora, Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Croația, Italia, Israel, , Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Lichtenstein, Malta, Maroc, Moldova, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Suedia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia și Ucraina.

Cea mai importantă schimbare a listei de state în care Cartea Verde este obligatorie a venit pe 1 iunie 2023, când Rusia și Belarus au fost excluse, ca urmare a încetării acordurilor cu Spațiul Economic European, reducând numărul țărilor din Sistemul Cartea Verde la 46. Dacă vei călători în aceste țări, va trebui să închei asigurări la intrarea pe teritoriu.

Poți găsi lista cu toate statele pentru care Cartea Verde este valabilă și pe documentul asigurării tale. Unele polițe nu vor include asigurarea de răspundere civilă pe teritoriul anumitor state, precum Iran sau Azerbaijan. Țările care nu sunt acoperite de Cartea Verde a mașinii tale sunt fie marcate cu X sau sunt barate. Dacă țara prin care vei conduce nu este inclusă în polița ta, va trebui să închei una cu o listă extinsă sau să realizezi o asigurare de frontieră, la trecerea graniței.

Autoritățile din statele membre ale Spațiului Economic European au dreptul de a-ți solicita și verifica polița de asigurare Carte Verde, dacă tranzitezi pe teritoriul acestora.

Cum se folosește Cartea Verde a mașinii în caz de accident?

În cazul în care ești implicat într-un accident rutier într-o țară străină, va trebui să urmezi o serie de pași:

  1. Completați formularele de Constatare Amiabilă – Pe lângă informațiile de bază, va trebui să incluzi numărul, seria și perioada de valabilitate a Cărții Verzi, menționând și societatea de asigurări care a emis polița. Asigură-te că și celălalt șofer a completat formularul și că datele sunt introduse corect. Detalii precum numărul de înmatriculare și detaliile de identificare (marca sau tipul de culoare) trebuie să fie corecte și indicate clar. În cazul în care un agent de poliție a ajuns la locul accidentului, înmânează-i lui Cartea Verde și urmează indicațiile acestuia.
  2. Documentează accidentul cât mai bine – Fotografiază autoturismele implicate, numerele de înmatriculare ale acestora, carosabilul și semnele de circulație de la locul faptei. Cere copii pentru toate documentele necesare soluționării, inclusiv pentru permisul auto al șoferului și pentru talonul, certificatul de înmatriculare și asigurarea RCA ale mașinii implicate.
  3. Dacă tu ești vinovat pentru accident – Va trebui să contactezi societatea care ți-a emis asigurarea Carte Verde și să urmezi indicațiile specialiștilor pentru soluționarea cât mai rapidă a incidentului.
  4. Dacă nu ești vinovat – Contactează instituțiile responsabile cu despăgubirea pentru daunele produse. În cazul în care vehiculul responsabil este înmatriculat în țara în care s-a realizat accidentul, vei contacta societatea care a emis RCA-ul acesteia sau Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Dacă vehiculul este înmatriculat în altă țară, va trebui să contactezi biroul național din statul în care s-a produs accidentul sau BAAR, dacă atât țara în care s-a petrecut, cât și cea în care este înmatriculată mașina în cauză sunt în SEE.
  5. Folosește-ți asigurarea CASCO – Dacă ai încheiat o asigurare CASCO, tot ce va trebui să faci va fi să apelezi la asigurătorul care a emis polița pentru a primi asistența rutieră necesară pentru a acoperi orice fel de pagube și a garanta continuitatea călătoriei tale.

Cartea Verde conține și datele de contact pentru Biroul național al țării în care călătorești. Dacă ai nevoie de asistență în realizarea procesului de constatare și despăgubire în urma unui accident, poți folosi aceste date pentru a primi instrucțiuni și informații adiționale.

Cum folosești Cartea Verde ca pasager?

Cartea Verde a autoturismului va acoperi și prejudiciile aduse pasagerilor implicați într-un accident rutier. În cazul în care te vei găsi într-o astfel de situație, vei putea obține despăgubirile necesare, fie pe baza asigurării Carte Verde a autoturismului vinovat de accident, fie că este cel cu care te deplasai sau nu.

Pentru a putea obține despăgubirile, va trebui să apelezi la instituția corectă. În cazul în care șoferul vinovat are mașina înmatriculată în țara în care s-a realizat accidentul, vei contacta societatea emițătoare a documentului Carte Verde a acestuia. Dacă a fost înmatriculată în altă țară, va trebui să apelezi la Biroul național al țării în care s-a petrecut accidentul.

Cu toate astea, dacă atât țara în care a avut loc accidentul, cât și cea în care este înmatriculată mașina șoferului vinovat sunt în Spațiul Economic European, poți contacta BAAR, la întoarcerea în România.

Cum folosești Cartea Verde ca pieton?

Dacă ai participat la un accident și ai fost prejudiciat ca pieton, Cartea Verde îți poate oferi despăgubiri pentru pierderi materiale sau vătămări. Pentru a face asta, va trebui să te asiguri că ai documentat toate detaliile doveditoare care țin de producerea accidentului.

În mod similar cu celelalte situații, instituțiile la care va trebui apoi să apelezi depind de țara în care s-a petrecut accidentul și cea în care este înmatriculată mașina care l-a produs. În funcție de caz, vei putea apela la asigurătorul autoturismului, la BAAR sau la Biroul național al țării în care a avut loc accidentul.

Garantează maximul de siguranță când călătorești în străinătate

Cartea Verde este o asigurare esențială dacă te pregătești de o călătorie în străinătate. Verificarea valabilității acestei polițe și a disponibilității ei în țara în care vei conduce ar trebui să aibă același grad de importanță ca și revizia autoturismului tău sau realizarea unei asigurări de călătorie.

Ca atare, înainte de a pleca la drum, asigură-te că ai încheiat Asigurarea obligatorie RCA cu polița Cartea Verde asociată și verifică dacă destinația ta este inclusă pe lista de țări acoperite, pentru a nu fi surprins de necesitatea de a face o asigurare de frontieră.

Totuși, chiar dacă aceasta va acoperi situațiile de răspundere civilă în cazul nefericit în care produci un accident în străinătate, Cartea Verde nu va oferi despăgubirile pentru propria mașină. Dacă vrei să te asiguri că poți suporta daunele materiale, indiferent de natura incidentului rutier, și că primești asistența rutieră necesară cât mai rapid și eficient, va trebui să optezi pentruAsigurarea CASCO Gradual, o poliță flexibilă cu 5 opțiuni de acoperire pentru diferite nevoi.

Astfel, dacă vei fi implicat într-un eveniment auto, vei putea recupera costurile daunelor simplu și rapid. În cazul unui accident, vom interveni în cel mai scurt timp posibil pentru, iar tu vei putea să-ți repari mașina într-unul din service-urile din rețeaua noastră extinsă de parteneri. Acoperirea poliței este valabilă atât în România, cât și în alte 41 de țări din Europa. Iar, dacă ești încrezător în abilitățile tale de șofer prudent, poți opta și pentru Clauza Autocontrol pentru CASCO Gradual, prin care îți poți reduce până la 40% din prețul asigurării, începând cu a doua rată, dacă îți demonstrezi precauția în trafic.

Contactează un consultant Groupama și alege cea mai potrivită asigurare auto pentru tine!