Dacă ești șofer, cu siguranță ai auzit de termenul de condus preventiv sau conduită preventivă. România rămâne în fruntea clasamentului UE în termeni de accidente rutiere soldate cu decese și vătămări grave. Cu toate că IGPR a raportat în ultimii ai o reducere a numărului de accidente rutiere grave, ritmul este încă prea lent pentru atingerea obiectivului UE de reducere la jumătate a numărului deceselor până în 2030.
Pentru a nu deveni parte din aceste statistici sumbre, conduita preventivă în trafic este cu atât mai importantă pentru activitățile tale sau ale șoferilor din flota ta. Mai mult decât un subiect obligatoriu pentru a-ți lua permisul sau pentru ridicarea suspendării acestuia, aceasta te va ajuta nu numai să reduci riscurile asupra vieții și sănătății tale, ci și posibilele daune materiale survenite în urma unui accident. Totuși, nu tot ce se întâmplă în trafic este în controlul tău. Pentru a reduce cât mai mult producerea de riscuri și pagube neprevăzute, merită să investești în măsuri de siguranță adiționale.
Asigurarea auto facultativă este o măsură de acest tip. Fie că ești în căutarea unei asigurări CASCO pentru tine sau ai nevoie de asigurări auto pentru flota companiei tale, Groupama este alături de tine cu produsele potrivite. Iar, pentru a înțelege ce măsuri de siguranță poți lua în condiții excepționale, îți oferim acest ghid despre conducerea preventivă pentru o experiență auto mai sigură și lipsită de griji.
Ce este conducerea preventivă?
Condusul preventiv sau conduita preventivă reprezintă un stil de condus orientat către anticiparea și evitarea potențialelor situații periculoase în trafic. Această abordare se bazează pe atenția constantă la mediul înconjurător, pe analiza permanentă a comportamentului celorlalți participanți la trafic și pe adoptarea unor măsuri proactive pentru reducerea riscului de accidente.
Condusul preventiv devine cu atât mai important pentru șoferii de profesie care parcurg distanțe mari sau care sunt la volanul unui vehicul de tonaj mare. Fie că lucrează în transportul de mărfuri sau sunt șoferi de autobuze sau autocare, gestionarea preventivă a vehiculului și a situațiilor din trafic devine o prioritate esențială.
Dacă administrezi o flotă auto pentru o afacere, poți adăuga un extra nivel de siguranță care completează măsurile de conducere preventivă: asigurări auto precum cele oferite de Groupama. Astfel, chiar dacă apare un incident neprevăzut în trafic, poți garanta continuitatea afacerii și repararea rapidă a vehiculului implicat. Iar, pentru a oferi un sprijin angajaților tăi în aceste situații, poți opta pentru asigurări pentru angajați sau chiar specifice activității lor, cum sunt asigurările pentru transportatori.
Elemente de conduită preventivă
Conducerea preventivă are la bază câteva elemente care te vor ajuta să eviți riscurile la care ești expus ca șofer în trafic:
- Vigilența: Presupune capacitatea ta în calitate de conducător de a fi atent în permanență și de a observa tot ce se întâmplă în jurul tău în timpul condusului. Atenția ta trebuie să fie concentrată atât pe elementele din trafic, cât și pe funcționarea automobilului.
- Judecata: Vizează aptitudinile tale de a analiza situațiile cu care te întâlnești în trafic, pentru a găsi soluțiile ideale pentru orice eveniment. Judecata unui conducător preventiv trebuie să fie promptă, rapidă și selectivă. Altfel spus, procesul trebuie să se activeze imediat ce întâlnești o situație critică, pentru a găsi soluții în cel mai scurt timp și a o alege pe cea mai bună.
- Prevederea în trafic: Reprezintă abilitatea ta de a intui evenimente care s-ar putea produce în trafic. Prevederea poate fi imediată, pentru evenimente care se produc sau s-ar putea produce în timpul conducerii, sau îndepărtată, adică deducțiile făcute înainte de intrarea în trafic în vederea prevenirii unor situații limită. Cel din urmă ține în general de planificarea traseului și pregătirea pentru călătorie.
- Cunoștințele teoretice și practice: Reprezintă atât o bună pregătire în domeniul participării la trafic, cât și însușirea și aplicarea legislației rutiere situațiilor reale.
- Îndemânarea: Se referă la abilitățile tale, ca șofer, de a executa rapid și corect manevrele de conducere a automobilului, inclusiv virajul, depășirea, întoarcerea, metodele de parcare, mersul cu spatele, sau mersul sinuos, pornirea în rampă și oprirea.
Deși acestea sunt general acceptate ca fiind elementele condusului preventiv, există o serie de condiții adiționale, care vor ține de mediul și condițiile de vreme în care îți realizezi călătoria. Una dintre ele este și politețea în trafic, exprimată printr-o atitudine atentă, respectuoasă și binevoitoare față de ceilalți participanți, precum șoferi, pietoni sau altă categorie.
Reguli de conducere preventivă
Există multiple reguli de conduită preventivă care pot fi folosite pentru creșterea atenției și proactivității în trafic. Însă, atunci când vorbim de un „cod” de conduită preventivă în trafic, sistemul Smith este cel mai popular.
Sistemul Smith de conducere preventivă reprezintă un cadru solid și eficient în dezvoltarea abilităților necesare pentru a anticipa și gestiona situațiile din trafic. Acesta are la bază cinci principii:
- Țintește sus: Acest principiu subliniază importanța observării întregului mediu înconjurător al șoferului. Nu trebuie să fii atent doar la mașina din fața ta, ci să ai o imagine cuprinzătoare a traficului din preajmă și până la 3 mașini înaintea ta. Aceasta îți oferă posibilitatea de a anticipa schimbări și de a reacționa în mod corespunzător.
- Ține cont de imaginea de ansamblu: Presupune să fii constant atent la cum conduci, dar și la ce este în jurul tău. Poți face asta verificând frecvent oglinzile retrovizoare și stabilind o distanță între tine și alți șoferi echivalentă cu jumătatea în metrii a vitezei de conducere.
- Fii cu ochii în patru: Se referă la menținerea unei stări alerte la volan, chiar și în situații sau pe rute cu care te-ai obișnuit.
- Asigură-ți o cale de ieșire: Presupune menținerea unei distanțe de frânare adecvată, împreună cu alte moduri de ocolire a unor posibile accidente. Poți adăuga și păstrarea unei distanțe sigure între tine și mașina din față și cea din spatele tău, ceea ce îți permite să eviți tamponări când șoferul din fața ta pune o frână bruscă.
- Fă-te văzut: Altfel spus, evită să fii în unghiul mort al celorlalți participanți la trafic. Nu te poți baza în totalitate pe ceilalți șoferi când vine vorba de siguranța ta, așadar asigură-te că ești văzut de ceilalți participanți la trafic, mai ales când faci manevre precum depășirea sau ieșitul dintr-o parcare.
Acestea sunt regulile centrale pentru conducere preventivă, dar asta nu înseamnă că sunt singurele pe care le poți urma pentru a crește siguranța ta și a altor participanți la trafic. Iată alte reguli care te vor ajuta să gestionezi mai bine situațiile din trafic:
- Ia toate măsurile de siguranță pe care le ai la dispoziție: Poartă centura de siguranță și orice altă măsură disponibilă în cazul autoturismului tău.
- Fii atent la punctele moarte: Cum tu te aștepți să fii văzut, la fel trebuie să te asiguri că ai în vedere toți participanții la trafic și toate elementele mediului tău, chiar dacă se află într-un unghi mort.
- Verifică toate oglinzile: Este recomandat să verifici constant toate oglinzile, de la cele laterale, la cea retrovizoare, chiar dacă nu ești angajat într-o manevră. De aceea, ar fi ideal să-ți dezvolți acest obicei pentru a nu-ți produce un extra stres activ.
- Fii atent la toate semnele de circulație: Chiar dacă împrejurimile tale par sigure, pot exista riscuri neașteptate, acestea fiind indicate de semne și semnale de circulație.
- Asigură-te că automobilul tău este complet sigur și funcțional: Înainte de a pleca la drum, asigură-te că toate elementele vehiculului tău sunt funcționale, de la lumini și semnale, la presiunea în roți.
- Fă pauze atunci când simți că ai nevoie: Condusul îndelungat te poate obosi fără să simți vreo schimbare. De asemenea, poți ajunge să conduci automat, reducând atenția. Încearcă să faci cât mai multe pauze și nu-ți depăși limitele, chiar dacă în aparență îți poate scurta perioada călătoriei.
Situații tipice cu risc ridicat de accident rutier
Regulile discutate până acum sunt valabile indiferent de situații. Însă, în anumite condiții de mediu, va fi nevoie să adopți metode adiționale pentru a reduce riscul de accident rutier.
Iată câteva dintre cele mai riscante situații în care condusul prudent te poate ajuta:
Circulație pe timp de ploaie
- Când vizibilitatea este sub 100 de metri, mergi cu o viteză de 30 de km/h în localități, respectiv 50 km/h în afara localității.
- Păstrează o distanță mai mare decât în mod obișnuit, față de vehiculele din față.
- Evită accelerațiile bruște și bălțile, deoarece acestea pot cauza acvaplanarea.
- Aprinde luminile de întâlnire chiar și în timpul zilei.
- Evită frânarea sau schimbările bruște de direcție. Manevrele lente și constante sunt mai sigure în condiții de ploaie.
Circulație în condiții de ceață
- Folosește luminile de ceață.
- Activează sistemul de ventilație pentru a menține geamurile dezaburite și vizibilitatea crescută.
- Fii atent atât la drum, cât și la acostament pentru a vedea pietonii care se pregătesc să treacă strada sau mașini staționate fără lumini de ceață.
- Evită manevrele periculoase, adaptează viteza la un nivel confortabil și nu intra în depășiri riscante.
- Evită să oprești pe marginea drumului. În schimb, caută un loc mai retras, precum o benzinărie sau parcare și staționează cu luminile de ceață aprinse.
În cazul în care condițiile meteo nu-ți mai permit să vezi la o distanță de siguranță în față, cea mai bună metodă de condus preventiv este să tragi pe dreapta cu luminile de avarie și să aștepți o îmbunătățire a vremii.
Diferența dintre conduita preventivă și conducerea defensivă
Deși termenii de conducere defensivă și preventivă se folosesc deseori interșanjabil, aceștia denumesc două atitudini în trafic diferite, dar complementare.
Conduita preventivă se referă la un comportament menit să prevină posibile accidente și să anticipeze anumite acțiuni incorecte ale participanților la trafic.
În schimb, conducerea defensivă presupune conștientizarea riscului identificabil în traficul cotidian, cunoașterea comportamentului vehiculelor în situații criticeși a modului de reacționare corect în acestea, precum și realizarea unor manevre defensive, menite să prevină situațiile limită în trafic.
Altfel spus, dacă prin condusul preventiv te asiguri că ai o conduită corectă și eficientă în trafic, prin conducere defensivă te asiguri că te poți descurca în situații limită și în condiții critice pe drumurile publice. Ca atare, cele două sunt complementare și, împreună, îți garantează un plus de siguranță condiții riscante.
Iată câteva exemple de elemente de conduită preventivă și cum se compară acestea cu măsurile de conducere defensivă în aceleași situații:
Conducere preventivă |
Conducere defensivă |
Pregătirea în mod corespunzător a automobilului înaintea pornirii la drum |
Reglarea presiunii în pneuri conform specificațiilor tehnice și a gabaritului mașinii, asigurarea vizibilității maxime, etc. |
Menținerea unei distanțe sigure între tine și alți participanți la trafic (jumătatea în metrii a vitezei de conducere) |
Menținerea vitezei sigure și recomandate în trafic și adaptarea acesteia, în funcție de comportamentului altor șoferi (mersul cu viteză redusă, manevre haotice sau neașteptate, staționare, etc.) |
Observarea și utilizarea metodelor de comunicare convențională în trafic (faruri, semnalizarea, stopul de frână) |
Observarea și reacționarea corectă la indicații de comunicare neconvențională (schimbări drastice în viteză, manevre nesemnalizate, gesturi neașteptate) |
Respectarea regulilor de circulație pentru a fluidiza traficul |
Adoptarea unui comportament care fluidizează activ traficul în cazuri extreme (accidente, lucrări, sau benzi închise), cum ar fi cedarea priorității conform regulii fermoarului, la îngustarea drumului |
Reducerea vitezei, pregătirea mașinii și sporirea atenției în cazul în care circuli pe o șosea cu aderență scăzută |
Cunoașterea unor manevre specifice, cum ar fi manevrele de frânare convențională și neconvențională, sau controlul mașinii într-o derapare minoră |
Respectarea regulilor de conducere în condiții nefavorabile și creșterea atenției în timpul mersului |
Măsuri proactive de verificare a condițiilor și a modului în care reacționează automobilul. Spre exemplu, verificarea periodică și în condiții de siguranță a aderenței |
Dar ce faci în caz că ești implicat într-un accident rutier?
Chiar dacă ești foarte atent în trafic, tot poți lua parte la incidente neașteptate fără voia ta, iar acest lucru este valabil și pentru șoferii din flota companiei tale. Pentru a reduce eventualele consecințe negative, este recomandat să iei măsuri suplimentare, cum ar fi asigurările auto. Acestea te vor ajuta să reduci costurile în cazul producerii unor accidente, dar să și recuperezi din pierderile înregistrate, fiind esențiale pentru continuitatea afacerii tale.
Cum te poți asigura în cazul accidentelor produse de tine?
Poți lua măsuri proactive pentru a-ți asigura vehiculul împotriva riscurilor neprevăzute din trafic prin încheierea unei asigurări CASCO. Aici, există două opțiuni generale pentru polițe, pe care le vei găsi pe piață:
- Asigurarea CASCO de bază: Acoperă o serie limitată de riscuri de bază, care include în general daune cauzate de calamități naturale, avarii provocate de incendiu, explozie, furt etc.
- Asigurarea CASCO cu acoperire extinsă: Oferă acoperire pentru o gamă mai largă de riscuri, dar care poate varia de la un asigurător la altul.
Indiferent de opțiunea aleasă, CASCO-ul oferă o linie de apărare solidă împotriva impactului financiar al accidentelor rutiere.
Dacă vrei să reduci cât mai mult efectele unor astfel de evenimente, o poți face prin intermediul polițelor Groupama. Cu cele cinci variante de acoperire ale Asigurării CASCO Gradual, poți personaliza asigurarea în funcție de nevoile tale. Asigurarea de bază te va acoperi pentru tot ce înseamnă pagube produse de calamități naturale, spre exemplu incendii, explozii sau trăsnete, incluzând și clauza de regres pe RCA. Însă, pachetul tău poate crește până la a include incidente precum ciocnirile sau avariile minore din trafic, căderile de corpuri, deraparea, răsturnarea, avariile cauzate de persoane necunoscute în timpul parcării, furturile sau vandalismul, și orice alte riscuri civile. Iar în cazul în care te consideri deja un șofer prudent, îți recomandăm clauza Autocontrol a CASCO Gradual, prin care poți obține reduceri de până la 40% la prima de asigurare.
Discută cu un consultant Groupama pentru a descoperi asigurarea potrivită pentru tine.
Cum îți poți asigura flota de mașini împotriva neprevăzutului?
Cu Groupama, beneficiezi de soluții pentru asigurarea autovehiculelor companiei tale, potrivite pentru nevoile și specificul activității tale. Iată ce polițe poți alege pentru compania ta:
- Asigurarea CASCO Flote Auto pentru companii: este una dintre soluțiile oferite de Groupama pentru a-ți susține afacerea. Adaptată nevoilor celor ce desfășoară frecvent transport de bunuri sau persoane, această asigurare îți permite să-ți continui activitatea fără a-ți face griji suplimentare în caz de incident rutier. Beneficiezi de acoperiri extinse, opțiuni suplimentare, precum și de promptitudine în soluționarea daunelor și acordarea despăgubirilor. Rețeaua noastră extinsă de service-uri partenere asigură intervenții rapide, iar informațiile necesare sunt accesibile în mod facil prin intermediul serviciului Alo Groupama.
- Asigurarea facultativă pentru autovehicule CASCO Gradual pentru companiieste o altă soluție pentru a-ți asigura autoturismele din companie. Vei beneficia de un proces simplificat de soluționare a daunelor prin notificări rapide prin SMS și intervenție promptă în cazul avariilor pe teritoriul României și în străinătate. Ai la dispoziție 5 opțiuni de acoperire Casco, astfel încât să poți alege varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
- Asistența rutieră: Pentru a completa paleta de beneficii oferită de Asigurarea CASCO Gradual pentru companii, îți recomandăm și Clauza Asistență Rutieră, disponibilă în varianta de bază, sau premium dacă vehiculele asigurate au un tonaj de până la 3,5 tone. Indiferent dacă ești implicat într-un accident rutier, ai probleme mecanice sau electrice sau te confrunți cu alte situații de urgență, echipa noastră de asistență rutieră este mereu pregătită să intervină.
La Groupama, ne asumăm angajamentul de a furniza soluții complete și personalizate pentru a-ți asigura continuitatea activității și pentru a beneficia de suportul necesar în orice situație. Alegerile tale responsabile în ceea ce privește asigurarea flotei auto vor contribui la o gestionare eficientă a riscurilor și la menținerea activității companiei tale pe drumul succesului.
Ești pregătit să conduci prudent pentru un plus de siguranță?
Acum că ai aflat mai multe despre condusul preventiv, poți lua măsuri concrete pentru a avea o călătorie în deplină siguranță.
La Groupama, îți oferim o gamă variată de opțiuni pentru asigurări auto, potrivite pentru a te ajuta în cazul producerii riscurilor asigurate pentru autovehicul tău sau flotei de mașini. De asemenea, poți beneficia de avantajele Clauzei Autocontrol, un serviciu inovator care îți permite să reduci costurile poliței CASCO prin evaluarea constantă a stilului tău de condus.
Condu cu încredere, fii informat și adoptă mereu un stil de condus preventiv pentru a face din fiecare călătorie o experiență plăcută și lipsită de griji.