Un accident rutier este un eveniment neașteptat și nedorit, care poate veni cu stres și potențiale pagube, iar dacă se realizează și într-o țară străină, poate chiar în perioada sejurului, acesta poate deveni cu atât mai greu de gestionat. Accidentele în alte țări nu sunt rare, România fiind pe locul trei în Europa la accidentele rutiere produse în străinătate.
Dacă vrei să știi cum să procedezi când au loc astfel de incidente, venim în ajutorul tău cu un ghid complet pentru gestionarea momentelor tensionate din trafic apărute în alte țări. De la lista de proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate, la ce trebuie să faci pentru a soluționa incidentul cât mai rapid, fie că l-ai cauzat sau nu, vei afla tot ce îți trebuie pentru a avea o călătorie și un sejur cât mai lipsite de griji.
Ce proceduri se aplică în caz de accident rutier în străinătate?
Lista de proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate va depinde, în primul rând, de țara în care s-au petrecut acestea. Conform statisticilor, cele mai multe incidente din trafic în care sunt implicați români se petrec în Uniunea Europeană sau în Spațiul Economic European (SEE). În astfel de cazuri, ai avantajul că majoritatea acestor țări au proceduri similare sau identice cu procedura în caz de accident ușor întâmplat în țară.
În acest caz, plata pentru daunele produse șoferului păgubit se va realiza pe baza documentului Carte Verde eliberat odată cu asigurarea RCA a mașinii șoferului vinovat.
Acest document este valabil atât în toate țările din SEE (țările din UE, Lichtenstein, Norvegia și Islanda), cât și în Elveția, Serbia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Israel, Iran, Maroc, Republica Moldova, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Tunisia, Turcia și Ucraina. În alte situații, despăgubirea se realizează, în general, pe baza unei asigurări de frontieră realizată la intrarea în țară.
Soluționarea și tipul de proceduri în caz de accidente rutiere în străinătate diferă pe baza vinovăției șoferilor implicați. Iată cum va trebui să procedezi în cazul în care ești vinovat și în cazul în care ești păgubit.
Cum procedezi dacă ești victima accidentului rutier?
În cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier care nu a fost produs de tine, va trebui să urmărești aceste proceduri:
- Completează rubricile din formularul de Constatare amiabilă de accident. În mod alternativ, poți aștepta autoritățile să întocmească aceste documente – în anumite cazuri, spre exemplu dacă sunt implicate mai multe vehicule, legislația locală va impune acest chemarea poliției.
- Asigură-te că celălalt șofer a completat la rândul lui formularul, trecând corect toate datele de identificare, precum numărul de înmatriculare, seria documentului Carte Verde și detaliile de identificare ale autoturismului, cum ar fi marca acestuia.
- Dacă vehiculul vinovat este format din cap tractor și remorcă, asigură-te că în Constatarea Amiabilă sunt trecute elementele de identificare și documentul de asigurare ale capului tractor.
- Documentează accidentul cât poți de bine, realizând fotografii autoturismelor implicate, daunelor rezultate, carosabilului și semnelor de circulație de la locul faptei.
- Contactează instituția responsabilă cu despăgubirea ta pentru daunele produse, în funcție de țara în care s-a produs accidentul și țara în care a fost înmatriculată mașina șoferului vinovat.
- În cazul în care ai fost implicat ca pieton sau pasagerîntr-un incident în trafic care a rezultat cu daune sau prejudicii, poți obține despăgubiri similare pe baza Cărții Verzi a șoferului vinovat. În acest caz, vei avea nevoie de actele doveditoare ale accidentului. Apoi, vei putea contacta instituțiile responsabile cu despăgubirea.
Cui te vei adresa pentru soluționarea dosarului de daună ca păgubit?
Dacă accidentul s-a produs într-o țară din SEE, iar vehiculul șoferului vinovat este înmatriculat în aceeași țară, te poți adresa societății care i-a emis asigurarea obligatorie sau Biroului Asigurărilor de Autovehicule din România (BAAR), odată ce te întorci în țară.
Dacă vehiculul acestuia este înmatriculat în altă țară din SEE decât în cea în care a avut loc accidentul, va trebui să apelezi la biroul național din statul în care s-a produs acesta sau BAAR. Pentru a afla datele de contact ale birourilor naționale de asigurare a autovehiculelor, poți consulta Cartea Verde.
În situațiile în care țara în care s-a produs accidentul nu este parte din sistemul Carte Verde, trebuie să realizezi o asigurare specială care să-ți ofere acoperire pe teritoriul acesteia sau să optezi pentru asigurarea de frontieră la trecerea graniței. În cazul unor accidente produse în străinătate, te vei adresa societății care a eliberat aceste polițe.
Iar, dacă ai și o asigurare CASCO, îți poți recupera pierderile prin intermediul acesteia. În mod alternativ, anumite polițe auto sau de călătorie îți pot oferi și metode de a continua drumul sau sejurul, chiar și în situațiile în care daunele mașinii proprii sunt mai grave.
Cum procedezi dacă ești vinovat de producerea accidentului?
Dacă ești vinovat de producerea unui accident în străinătate procedurile prin care treci sunt următoarele:
- Completează Constatarea Amiabilă pentru accident împreună cu celălalt șofer sau așteaptă autoritățile și oferă-le Cartea Verde a mașinii și orice alte documente cerute de acestea. Verifică dacă legislația locală necesită ca autoritățile locale să constate accidentul și să întocmească amiabila.
- Oferă-i șoferului implicat în accidentul rutier copii după următoarele documente ale mașinii tale: Cartea verde sau asigurarea RCA, talonul, permisul de conducere și orice alt document cerut de legislația țării.
- Contactează asigurătorul care a emis polița RCA și Cartea Verde și informează-l în legătură cu accidentul petrecut. Acesta se va ocupa de plata despăgubirii pentru daunele produse.
- În cazul în care ai o poliță CASCO, contactează societatea de asigurări care a eliberat-o, pentru a o informa în legătură cu accidentul produs și pentru a-ți recupera pierderile.
Despăgubirea șoferului și a persoanelor implicate în accident se va realiza pe baza documentului Carte Verde obținut pentru mașina ta.
Cum poți garanta siguranța unui drum cu mașina în străinătate?
Primul pas pentru a garanta siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic este să urmezi regulile de conducere preventivă, pentru a minimiza șansele unor evenimente neașteptate și neplăcute din trafic.
Totuși, chiar dacă dai dovadă de un maxim de prudență, pot exista momente în care, fie și fără voia ta, se pot produce accidente. Asigurările auto sunt modalitatea principală de a obține garanția că niciun eveniment din trafic nu rezultă în pierderi materiale sau costuri irecuperabile.
Asigurarea obligatorie RCA de la Groupama, care vine și cu certificatul Carte Verde valabil în majoritatea țărilor din sistem, este un mod simplu și rapid de a accesa polița necesară pentru o călătorie cu mașina în străinătate.
Iar, pentru maximul de siguranță în trafic, poți opta pentru Asigurarea CASCO Gradual, o poliță cu 5 variante de acoperire și cu valabilitate atât în România, cât și în multe țări din Europa.
În cazul unui incident în trafic, ne vei putea contacta cu ușurință și constata dauna prin intermediul aplicației Video Asist. Cu clauza opțională de asistență rutieră premium, vom interveni în cel mai scurt timp posibil, oferindu-ți opțiunea de reparare a mașinii prin intermediul rețelei de parteneri. Iar, dacă te dovedești un șofer prudent, indiferent de situație, poți obține reducerea de până la 40% a ratelor, prin intermediul clauzei Autocontrol.
Dacă ai decis să pleci cu mașina în vacanță și nu vrei să ai grija accidentelor și a întreruperii sejurului, optează pentru clauza de asistență rutieră dinAsigurarea pentru călătorii în străinătate. Astfel, vei primi asistență telefonică în cazul în care întâlnești probleme cu mașina, pentru a garanta continuitatea călătoriei.
Contactează un agent Groupama și găsește împreună cu noi cea mai bună asigurare pentru tine și mașina ta!