Nicio afacere nu este ferită de riscuri, iar dacă pornești la drum doar cu speranța că problemele și incidentele te vor ocoli, este posibil să te confrunți cu situații limită care vor pune în pericol continuitatea afacerii tale. Suntem alături de tine și te ajutăm să identifici ce tipuri de riscuri îți pot afecta planurile în 2024 și ce poți face pentru a-ți asigura afacerea, echipa și implicit, viitorul.
Riscul în afaceri vizează orice domeniu de activitate, se întâmplă brusc, neprogramat și poate produce daune însemnate, de la cele materiale la cele umane, mai ales dacă ești total nepregătit pentru un astfel de eveniment.
În continuare, îți prezentăm principalele tipuri de riscuri în afaceri și cum poți să te pregătești pentru fiecare: riscurile interne, cum sunt riscul financiar, riscul generat de factorul uman, de reputație, de tehnologie sau de procesul operațional, și riscurile externe, când factorii economici, politici, sociali sau legislativi au un impact în activitatea companiei și productivitatea sa.
Riscuri interne în afaceri
Uneori, pericolele vin din interiorul companiei – conducerea sau contextul intern creează situații care expun afacerea la diverse riscuri. Iată principalele tipuri de riscuri interne pe care le poți întâlni în dezvoltarea afacerii tale:
Riscuri financiare
Sunt mai multe tipuri de riscuri financiare care pot afecta o afacere, de exemplu, creditul acordat clienților sau creditele accesate de companie. În aceste cazuri, fluctuațiile din ratele dobânzilor pot reprezenta o amenințare, precum și incapacitatea de restituire, care ar putea genera un risc de lichiditate. Companiile care activează pe plan internațional sunt vizate de riscuri ce țin de rata de schimb valutar care poate afecta câștigurile companiei.
Efectuarea de ajustări la planul de afaceri te poate ajuta să eviți deteriorarea fluxului de numerar sau producerea unor pierderi neașteptate. Păstrează datoria la un nivel minim și pune la punct un plan pentru a reduce sarcina datoriilor cât mai curând posibil.
- Asigurarea de credit comercial îți oferă suportul financiar pentru riscul de neplată care poate interveni în relațiile comerciale cu clienții din România sau din străinătate. De exemplu, în cazul în care furnizezi bunuri sau servicii altor companii, cu plata la termen, asigurarea de credit comercial te poate susține împotriva pierderilor financiare ce rezultă în cazul în care clienții încetează să mai plătească. Această situație poate fi rezultatul insolvenței sau poate fi generată de cauze externe, precum probleme economice și politice.
Riscuri operaționale generate de factorul uman
Deși este uman să greșești, când vorbim despre activitatea unei companii, aceste greșeli pot avea consecințe serioase, cum sunt – accidentarea angajaților, deteriorarea echipamentelor, realizarea unor produse sau efectuarea unor servicii care nu respectă standardele tehnice sau de calitate și altele.
Este un risc pe care îl poți reduce prin anticipare și asigurare. Mai exact:
- Anticiparea se traduce prin proceduri de lucru pentru fiecare departament, sesiuni periodice de training pentru angajați și implicarea acestora în procesul de identificare a riscurilor și controlul acestora preventiv sau corectiv.
- Mai departe, poți realiza planuri de acțiune; este important ca angajații să știe cum să reacționeze în cazul în care se produce un incident, pentru a minimiza daunele.
- Încheierea de asigurări pentru a beneficia de suport financiar în cazul producerii unor incidente neașteptate de diferite tipuri.
Groupama este alături de tine cu produse precum:
- Asigurarea de răspundere civilă generală care acoperă situațiile în care daune materiale sau vătămări corporale sunt cauzate unor terțe părți – clienți, angajați, furnizori etc.
- Asigurarea de răspundere civilă profesională care te ajută în cazurile în care produci prejudicii financiare prin omisiune, eroare sau neglijență profesională.
- Asigurarea civilă de răspundere a administratorilor sau directorilor executivi îți oferă susținere financiară pentru a remedia problemele cauzate de deciziile neinspirate ale persoanelor din management.
- Asigurarea colectivă de accidente de persoane oferă susținere financiară în cazul producerii unor accidentări, iar această poliță preia grija unor costuri medicale.
Riscul reputației
Există întotdeauna riscul ca un client nefericit, un produs defect, articole negative în presa sau un litigiu să aibă un impact negativ asupra reputației unei companii. În plus, rețelele sociale au amplificat riscul reputației – o recenzie proastă poate să reducă serios numărul de clienți sau potențiali clienți și poate provoca scăderea veniturilor.
Pentru a evita apariția acestui risc sau a diminua un potențial impact negativ este nevoie de o strategie de gestionare a reputației pentru a monitoriza constant ceea ce se spune despre companie, online și offline. Este, de asemenea, important să răspunzi la comentarii, fie ele pozitive sau negative, la reclamații sau sesizări și să oferi clienților asistență pentru rezolvarea rapidă a oricăror preocupări sau probleme.
Alte riscuri operaționale
Există o multitudine de riscuri operaționale care pot avea atât cauze interne, cât și externe, sau pot implica o combinație de factori care să ducă la pierderi semnificative sau chiar întreruperea activității unei companii. Evenimentele neașteptate ar putea fi: un incendiu care distruge afacerea, o eroare de operare care deteriorează sau scoate din funcțiune un echipament, o întrerupere a unui server cauzată de probleme tehnice. Indiferent dacă este vorba de eroare umană sau defecțiune tehnică, aceste riscuri operaționale pot afecta negativ afacerea în termeni de bani, timp și reputație.
Poți aborda fiecare dintre aceste potențiale riscuri operaționale prin:
- Instruirea angajaților și un plan de continuitate a activității cu măsuri proactive pentru a te asigura că operațiunile importante nu sunt afectate sau, în caz de întrerupere, se pot relua cât mai rapid.
- Asigurarea CASCO care vizează flota auto pe care companiile se bazează în activitățile zilnice.
- Asigurări pentru clădiri și bunuricare îți oferă susținere financiară pentru a trece mai ușor peste incidente și a remedia daunele produse:
✓Asigurarea de incendiu și alte calamități care îți pot afecta spațiul, utilajele, stocurile de marfă, materiile prime
✓Asigurarea de avarii accidentale ale mașinilor și utilajelor care oferă despăgubiri pentru pagubele produse echipamentelor cu care îți derulezi activitatea
Riscul tehnologic
Viteza cu care tehnologia evoluează poate reprezenta un risc pentru o companie care nu se orientează către modernizare. Într-un context dinamic, tehnologiile și echipamentele folosite joacă un rol important în piața concurențială sau pot constitui un avantaj competitiv, iar dotările companiei trebuie să țină pasul cu vremurile, la fel și formarea angajaților care le utilizează.
Poți diminua acest risc alocând periodic un buget de achiziții prin care să actualizezi dotările companiei, împreună cu un program de training pentru angajați.
- Nu uita nici deasigurarea echipamentelor electronice, mai ales dacă activitatea companiei se bazează în mare parte pe acestea. Dacă alegi o asigurare de la Groupama vei fi despăgubit pentru pagube cauzate de numeroase riscuri precum – erori de operare, furt, incendiu, variații de tensiune, inundații și altele.
Riscuri externe în afaceri
Schimbările care se produc în afara companiei – la nivel economic, politic, legislativ, social și chiar schimbările meteo – pot avea consecințe negative asupra unei afaceri. Acestea sunt tipurile principale de riscuri externe pentru afacerea ta:
Riscuri economice
Contextul economic este într-o schimbare permanentă, iar compania nu deține niciun control asupra factorilor care pot cauza probleme. Spre exemplu, variația în cererea clienților poate genera incertitudine asupra veniturilor, punând în dificultate plățile către furnizori şi afectând, în cele din urmă, performanța afacerii. În mod similar, fluctuaţia preţurilor de achiziţie poate influența costurile vânzărilor şi marja de profit a firmei.
Deși sunt în afara sferei tale de influență, este important să urmărești schimbările și tendințele specifice domeniului de activitate, pentru a putea identifica atât pericolele, cât și oportunitățile care pot să apară.
Riscul politic
Schimbările din sfera politică ajung deseori să afecteze mediul de afaceri și să schimbe regulile jocului, în funcție de obiectivele grupărilor politice care ajung să dețină roluri cheie. Este valabil la nivel național, dar și internațional când deciziile politice dintr-o țară cu influență ajung să producă schimbări pe piețele locale din întreaga lume.
În fața riscului politic, care este unul imprevizibil, cea mai bună opțiune este să te adaptezi și să identifici soluții pentru a merge mai departe.
Riscul legislativ
Antreprenorii se confruntă cu o mulțime de legi pe care trebuie să le respecte și reglementări pe care trebuie să le pună în aplicare în derularea activității, ca de exemplu – protecția datelor cu caracter personal, prevederile ce țin ce protecția consumatorului, normativele de sănătate sau de mediu și altele, care diferă de un domeniu la altul.
Nerespectarea acestora poate duce la amenzi și sancțiuni considerabile sau chiar la blocarea activității. Este important să urmărești legislația din domeniul în care activează compania și poți chiar să apelezi la asistență de la consultanți specializați.
Riscul forței de muncă
Este un risc care vizează domenii variate de activitate. Lipsa forței de muncă calificate reprezintă o problemă pentru multe companii care nu reușesc să recruteze tot personalul de care au nevoie. Iar un deficit în forța de muncă poate duce la productivitate scăzută, întârzieri în livrări și chiar accidente sau erori. O strategie bună de recrutare te poate ajuta să faci față mai bine situației și să atragi specialiștii de care ai nevoie.
Pentru a-i atrage către compania ta este important să le oferi un pachet salarial atractiv, dar și o serie de beneficii care cântăresc mult în luarea unei decizii de angajare, precum:
- Asigurarea privată de sănătate de la Groupama oferă angajaților acces la servicii medicale de calitate ce acoperă componenta de prevenție, dar și pe cea de diagnostic.
- Asigurarea de viață de grup oferă siguranță financiară angajaților în cazurile nefericite în care se produc accidente care duc la spitalizare și intervenții medicale, incapacitate temporară de muncă sau chiar deces.
- Asigurarea de călătorii pentru angajați acoperă incidentele care se pot produce în deplasările în interes de serviciu.
Riscul unor catastrofe
Natura poate produce o serie de daune însemnate atunci când se dezlănțuie și ajungem să ne confruntăm cu dezastre naturale cum sunt – cutremurele, inundațiile, alunecările de teren. În plus față de acestea, afacerile mai sunt amenințate și de diverse accidente – incendii, explozii care se pot produce din erori umane, defecțiuni tehnice sau un cumul de factori scăpați de sub control.
- Dacă alegi o asigurare de incendiu și alte calamități de la Groupama, vei fi despăgubit dacă afacerea este afectată de riscuri precum – incendiu, explozie, inundație, cutremur, vandalism și altele.
- Asigurarea CASCO acoperă daunele produse autovehiculelor de calamitățile naturale, dar și multe alte riscuri care se pot transforma în pagube.
Riscul de securitate cibernetică
Din ce în ce mai multe sectoare devin dependente de tehnologiile digitale pentru a-și desfășura activitățile de bază, iar acest lucru expune companiile la amenințări cibernetice. Criminalitatea informatică este o tendință care va continua să crească în viitor – furtul de date personale sau chiar de identitate și frauda în procesele de plăți ilustrează modul în care acest tip de risc crește pentru companii.
Nu numai că acest risc are impact asupra încrederii, reputației și asupra drepturilor clienților, dar o companie este responsabilă financiar pentru orice încălcare sau fraudă referitoare la securitatea și protecția datelor. Pentru o gestionare eficientă a riscurilor este important să implementezi soluții de securitate, instrumente de prevenire și detectare a fraudei și să-ți educi angajații și clienții despre cum să evite sau să detecteze eventualele probleme.
Top 19 tipuri de riscuri în afaceri în 2024, la nivel global
Iată primele 19 tipuri de riscuri în afaceri în 2024, relevate din studiul internațional Risk Barometer 2024. Fiecare tip vine și cu o listă de exemple de riscuri identificate ca potențial detrimentale pentru afacerea ta.
Riscul de securitate cibernetică este în general la vârful listei globale pentru tipuri de riscuri în afaceri, indiferent de mărimea companiei și pentru majoritatea regiunilor.
Poziție |
Tip de risc |
Exemple de riscuri identificate |
1 |
Incidente de securitate cibernetică |
Crime cibernetice, întreruperi în rețele IT, malware/ ransomware, breșe de securitate a datelor, penalizări |
2 |
Întreruperea activităților |
În special, întreruperi în lanțul de aprovizionare |
3 |
Catastrofe naturale cauzate de temperaturi extreme |
Furtuni, inundații, cutremure, incendii naturale, evenimente climatice extreme |
4 |
Schimbări în legislație și reglementări |
Tarife, sancțiuni economice, legi protecționiste, dezintegrarea Eurozonei |
5 |
Schimbări macroeconomice |
Inflație, deflație, politici monetare, programe de austeritate |
6 |
Accidente care afectează lanțul de aprovizionare |
Incendii sau explozii |
7 |
Schimbări climatice |
Riscuri fizice, operaționale și financiare rezultate din încălzirea globală |
8 |
Riscuri politice și violență |
Instabilitate politică, războaie, terorism, lovituri de stat și schimbări de regim, neliniște civilă, greve, revolte, jafuri |
9 |
Evoluția pieței |
Competiție crescută, competitori noi, achiziții și fuzionări, stagnarea pieței, fluctuațiile pieței |
10 |
Deficit de forță de muncă calificată |
– |
11 |
Criza energetică |
Lipsuri sau pene în aprovizionare, fluctuații în prețuri |
12 |
Tehnologii noi |
Riscul și impactul inteligenței artificiale, ale vehiculelor autonome și electrice, ale bateriilor cu litiu sau ale Metaverse-ului |
13 |
Întreruperi cauzate de infrastructură |
Pene de curent, elemente de infrastructură (drumuri, poduri, baraje și șine) învechite |
14 |
Infracțiuni economice |
Furturi, fraudă și corupție |
15 |
Scăderea valorii de brand și scăderea reputației |
Critici publice, schimbarea imaginii publice, eșecuri în relații cu publicul |
16 |
Riscuri de mediu |
Poluare, probleme legate de biodiversitate, stres hidric și alți factori abiotici care afectează producția |
17 |
Insolvență |
– |
18 |
Probleme și riscuri care țin de produs și producție |
Retrageri de produs, managementul calității sau defecte de serie |
19 |
Focare pandemice |
Probleme legate de sănătate la locul de muncă, restricții în mobilitate, anularea evenimentelor |
Tipuri de riscuri în funcție de mărimea afacerii
Barometrul de risc din 2024 arată și că riscurile la care o afacere este supusă și măsurile potrivite de protecție depind de dimensiunea companiei. De exemplu, primele trei tipuri de riscuri sunt aceleași pentru IMM și companii mari, dar felul în care acestea se vor resimți diferă în funcție de mărimea firmei. Deși securitatea cibernetică rămâne preocuparea principală pentru toate tipurile de afaceri, efectul unei breșe de securitate va fi mult mai dăunătoare pentru întreprinderi mici și medii decât pentru o companie care are timpul, personalul și resursele pentru a o adresa.
Conform datelor, în urma pandemiei, companiile mari au devenit mult mai conștiente de riscurile la care sunt expuse și investesc din ce în ce mai mult în măsuri de prevenție și de mitigare. Comparativ cu afacerile mai mici, acestea au resursele necesare pentru a realiza analize de risc cu regularitate și a crea planuri de continuitate. De aceea, companiile mai mici se vor baza pe polițe de asigurări pentru a acoperi potențiale pierderi. Companiile de asigurări precum Groupama oferă o serie de produse care pot oferi garanții pentru resursele și continuitatea unei afaceri, de la asigurări pentru clădiri și bunuri, la asigurări de răspundere civilă pentru posibilele pagube produse unor terțe părți în momente critice.
Iată ce tipuri de riscuri în afaceri primează pentru fiecare tip de companie:
Poziție |
Riscuri pentru întreprinderi mari |
Riscuri pentru întreprinderi medii |
Riscuri pentru întreprinderi mici |
1 |
Incidente de securitate cibernetică |
Incidente de securitate cibernetică |
Incidente de securitate cibernetică |
2 |
Întreruperea activităților |
Întreruperea activităților |
Catastrofe naturale cauzate de temperaturi extreme |
3 |
Catastrofe naturale cauzate de temperaturi extreme |
Catastrofe naturale cauzate de temperaturi extreme |
Întreruperea activităților |
4 |
Schimbări climatice |
Accidente care afectează lanțul de aprovizionare (incendii sau explozii) |
Schimbări macroeconomice |
5 |
Schimbări în legislație și reglementări |
Schimbări macroeconomice |
Schimbări în legislație și reglementări |
6 |
Schimbări macroeconomice |
Schimbări climatice |
Accidente care afectează lanțul de aprovizionare (incendii sau explozii) |
7 |
Accidente care afectează lanțul de aprovizionare (incendii sau explozii) |
Schimbări în legislație și reglementări |
Evoluția pieței |
8 |
Riscuri politice și violență |
Evoluția pieței |
Deficit de forță de muncă calificată |
9 |
Criza energetică |
Riscuri politice și violență |
Schimbări climatice |
10 |
Tehnologii noi |
Deficit de forță de muncă calificată |
Criza energetică |
Top 10 tipuri de riscuri de afaceri în România în 2024
Tipurile de riscuri la care sunt expuse companiile din România diferă considerabil față de standardele la nivel global. Chiar dacă securitatea cibernetică ocupă primul loc, România se află în spatele trendului, aceasta fiind pe locul 9 ca prioritate, iar riscul principal perceput fiind schimbările de legislație și noile reglementări.
Iată primele 10 tipuri de riscuri în afaceri în România în 2024:
Poziție |
Tipuri de riscuri |
1 |
Schimbări în legislație și reglementări |
2 |
Schimbări macroeconomice |
3 |
Accidente care afectează lanțul de aprovizionare (incendii sau explozii) |
4 |
Riscuri politice și violență |
5 |
Criza energetică |
6 |
Catastrofe naturale cauzate de temperaturi extreme |
7 |
Întreruperea activităților (spre exemplu, în lanțul de aprovizionare) |
8 |
Deficit de forță de muncă calificată |
9 |
Incidente de securitate cibernetică |
10 |
Insolvență |
La ce tipuri de riscuri este expusă afacerea ta?
Fie că ai o unitate de producție, o pensiune, un service auto, un birou de arhitectură, o firmă de construcții sau una de publicitate și faci totul ca la carte, riscurile pot oricând să se transforme în situații limită pentru afacerea ta. Nu le poți prezice, însă te poți asigura!
Groupama este alături de tine – preluăm grijile financiare provocate de riscuri și îți oferim suport și continuitate prin soluţii care răspund la nevoile afacerii tale. Oferta noastră include asigurări complexe și flexibile pentru orice vrei să asiguri:
- Asigurări auto– Garantează continuitatea afacerii tale în cazul unui incident în trafic.
- Asigurări pentru clădiri și bunuri – Îți oferă despăgubire în cazul producerii de dezastre naturale sau evenimente neprevăzute care pot afecta imobilul și bunurile companiei.
- Asigurări pentru angajați– Poți să oferi programe de beneficii personalului tău, oferindu-le asistență în cazul unor evenimente negative și neprevăzute.
- Asigurări de răspundere civilă – Te ajută să reduci efectele pe care le au prejudiciile unei terțe părți (daune materiale, vătămări corporale sau pierderi financiare) asupra afacerii tale.
- Asigurări specifice domeniului de activitate – Cum sunt asigurările pentru constructori, asigurările agricole sau asigurările pentru transportatori.
Fă pasul către un viitor asigurat în fața riscurilor, ia legătura cu un consultant Groupama.