Prima pagina Ghiduri informative Top 5 riscuri acoperite de asigurările de locuințe anul trecut. Ce risc este asociat cu cele mai mari despăgubiri?

Top 5 riscuri acoperite de asigurările de locuințe anul trecut. Ce risc este asociat cu cele mai mari despăgubiri?

asigurari locuinte

Deși asigurarea locuinței este obligatorie prin lege de mai bine de 10 ani, procentul apartamentelor și caselor din România care sunt acoperite de o astfel de poliță este în continuare unul scăzut. 

Iar slaba accesare a acestui produs de asigurare, menit să ofere susținere financiară atunci când locuința este afectată de producerea unor riscuri, lasă mulți proprietari de imobile vulnerabili în cele mai dificile momente. 

Dacă nu ai încheiat încă asigurarea obligatorie a locuinței, te sfătuim să nu mai amâni momentul. Pe lângă faptul că vei intra în legalitate, nu vei suporta din bugetul tău și al familiei toate costurile de reparație în cazul producerii unor daune. În plus, poți opta și pentru o asigurare facultativă de locuință, care extinde acoperirea.

Pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie informată, Groupama îți vine în ajutor cu un studiu care prezintă principalele categorii de riscuri incluse în asigurările de locuințe încheiate în anul 2021, riscul cu cel mai mare grad de incidență, dar și cel care generează cele mai mari despăgubiri. 

Află în continuare ce tipuri de asigurări de locuință există pe piață, ce riscuri acoperă fiecare dintre ele, dar și cât costă o asigurare de locuință. 

Asigurarea de locuință în România, doar 19,6 % dintre imobile dețin polița PAD obligatorie

Anul 2021 a marcat un moment important pentru asigurările de locuință, fiind depășit pentru prima oară pragul de 1,8 milioane de locuințe asigurate la nivelul național, conform datelor PAID România. Cu toate acestea, procentul locuințelor asigurate, și implicit numărul proprietarilor care pot fi despăgubiți pentru daunele produse de natură sau de diverse incidente, rămâne unul scăzut.

Punem lucrurile în context, pentru o imagine cât mai clară. Raportându-ne la numărul total de locuințe din România - 9,15 milioane (cifra indicată de ultima statistică INS, pentru anul 2020), observăm că doar 19,6% dintre acestea dețin polița PAD obligatorie.

În ceea ce privește aspectele demografice, conform studiului despre distribuția în asigurări realizat de IPSOS pentru compania de asigurări Groupama în anul 2021, asigurările de locuință sunt accesate astfel:

  • 2 din 3 persoane care dețin o asigurare de locuință obligatorie sau facultativă au venituri medii și mari;
  • 79% dintre cei care dețin o asigurare obligatorie de locuință sunt căsătoriți. Procentul este același (79%) în cazul celor ce dețin polițe facultative;
  • În cazul asigurărilor obligatorii, 63% dintre deținători fac parte din gospodării cu cel puțin 3 membri. În cazul asigurărilor facultative, 60% fac parte din gospodării cu cel puțin 3 membri;
  • În cazul celor care dețin asigurări obligatorii - 46% au copii în gospodărie. În cazul asigurărilor facultative - 43% au copii în gospodărie; 
  • Persoanele din categoria de vârsta 35-65 de ani dețin în proporție mai mare asigurare de locuință, în cazul asigurărilor obligatorii - 43%, în cazul asigurărilor facultative - 42%. Acest aspect este strâns legat de etapa din viață în care ai suficiente resurse pentru a avea locuință și, implicit, asigurare de locuință;
  • Distribuția între femei și bărbați este echilibrată: 52% femei vs 48% bărbați în cazul asigurărilor obligatorii și 50% femei vs 50% bărbați în cazul asigurărilor facultative;
  • Deținătorii de asigurari de locuinta se regăsesc în toate regiunile României, însă cei cu polița obligatorie de locuință cu preponderență în Sud (35%), Centru (22%), București (17.5%), în timp ce deținătorii de asigurari facultative se regăsesc mai mult în București (20%), Sud (35%) și Nord (28%).

Studiul a fost derulat în noiembrie 2021 și a folosit culegere de date online, pe o populație reprezentativă pe vârsta, gen și regiune, având în total 1087 de respondenti cu vârste cuprinse între 16-64 ani.

Incendiul generează cele mai mari despăgubiri. Inundația are cel mai mare grad de incidență

Topul riscurilor incluse în asigurările de locuință, obligatorie și facultative, încheiate în 2021 cu asiguratorul Groupama: 

  1. Dezastre naturale: cutremur, inundație, alunecări de teren
  2. Incendiu, explozie, trăznet, căderea aparatelor de zbor 
  3. Evenimente atmosferice: furtună, grindină, ploaie torențială, greutatea stratului de zăpadă, etc. 
  4. Inundație cu apă provenită de la vecini
  5. Furt și vandalism

Din polițele de asigurare de locuință încheiate:

  • 62% au acoperire completă: proprietarii au inclus întreaga gamă de riscuri din topul de mai sus;
  • 18% dintre aceștia au inclus aceeași gamă de riscuri, mai puțin inundația provenită de la vecini, iar în acest caz vorbim de proprietarii de case.

Despăgubiri în valoare de peste 20 milioane de lei acordate de Groupama în 2021 beneficiarilor de polițe de asigurare locuință

Cele mai mari despăgubiri apar acolo unde există daune cauzate de incendii. De altfel, Barometrul privind „Percepția riscului și cultura asigurărilor în România”, arată că incendiul este principalul risc care îi preocupă pe români. 

Totuși, riscurile cele mai frecvente au fost cele legate de inundațiile produse de vecini și instalații de apă sparte. Deși acestea nu fac parte din principalele îngrijorări, incidența de producere a inundațiilor este mai mare.
 

asigurari locuinta

Ce tipuri de asigurări locuințe există și ce riscuri acoperă?

Există două tipuri principale de asigurări de locuințe și fiecare dintre ele acoperă un set specific de riscuri. 

Asigurarea obligatorie a locuinței 

Asigurarea obligatorie a locuinței, cunoscută și sub numele de asigurare PAD, acoperă riscurile asociate cu dezastrele naturale. Fiind reglementată prin lege, polița PAD este una standard din punct de vedere al riscurilor și al costurilor - 10, respectiv 20 euro anual, în funcție de tipul construcției. 

Toți proprietarii de imobile din România, persoane fizice și juridice, sunt obligați să încheie polița PAD. O astfel de asigurare te despăgubește pentru daunele produse construcției, în limita sumei prevăzute în contract. Tipurile de imobile ce trebuie asigurate sunt cele: sociale, de reședință, de protocol, de serviciu, de intervenție și case de vacanță. 

Cele trei riscuri de bază, acoperite de asigurarea obligatorie, sunt cele produse de dezastre naturale:

  • Cutremure
  • Inundații 
  • Alunecări de teren

Asigurarea facultativă a locuinței 

Asigurarea facultativă a locuinței este polița care acoperă o gamă mai largă de riscuri care îți pot afecta casa, dar și bunurile de valoare. În acest caz, pachetele și costurile diferă de la o companie de asigurare la alta. 

De reținut este faptul că nu poți să faci o asigurare facultativă dacă nu ai încheiat polița obligatorie. 

O astfel de poliță de asigurare îți oferă susținere financiară atunci când te confrunti cu o inundație de la vecini, un incendiu, o defecțiune la instalația electrică sau alte probleme care generează cheltuieli de reparație. 

Riscurile care pot fi acoperite printr-o asigurare facultativă de locuința includ mai multe opțiuni:

  • Incendiu, trăsnet, explozie
  • Inundații provocate de conducte de apă, refulări
  • Furtună, grindină, avalanșe
  • Vandalism și furt
  • Defecțiuni ale centralelor termice, a instalațiilor de încălzire și climatizare

Ești gata să faci pasul către un viitor asigurat alături de Groupama? 

Dacă îți dorești maximă protecție pentru căminul tău, cea mai bună opțiune este închei o asigurare de locuință facultativă + obligatorie. Acestea funcționează complementar pentru a-ți asigura susținere financiară indiferent de riscul care se produce.

Groupama îți oferă produsul de care ai nevoie - asigurarea esențială a locuinței care include ambele tipuri de asigurări. În plus, este ideală dacă vrei să închei o asigurare de locuință online. 

Ai de parcurs câțiva pași simpli ca să-ți faci asigurare de locuință la Groupama:

  1. Accesezi site-ul unde ai la dispoziție un calculator asigurare locuință Groupama;
  2. Completezi datele necesare: suprafață, localizare, anul construcției;
  3. Faci plata online;
  4. La final, primești pe email cele două polițe: asigurarea esențială (AEL) și asigurarea obligatorie a locuintei (PAD). 

La final, pentru că intuim că te întrebi „Cât costă o asigurare de locuință?”, includem un exemplu de preț pentru asigurarea esențială a locuinței, oferit de Groupama:

Asigurarea unui apartament cu o suprafață de 80 m, construit în anul 2010, are un cost anual total ce pornește de la 58 euro. Mai exact, polița obligatorie PAD este 20 euro iar asigurarea facultativă începe de la 38 euro.

Ia legătura cu un consultant Groupama și vei avea în cel mai scurt timp cea mai bună asigurare pentru locuința ta!