După ce achiziționează o mașină, fie că este una nouă sau deja rulată, mulți șoferi întâmpină dificultăți în procesul ce trebuie parcurs pentru înmatriculare. Dacă este și cazul tău, ai ajuns unde trebuie pentru a afla tot ce trebuie să știi despre asigurarea auto și alte documentele necesare la biroul de înmatriculări.
Din seria de acte obligatorii face parte și asigurarea RCA în vederea înmatriculării. Pentru început, este important să știi că aceasta este defapt polița RCA obișnuită, singura diferență fiind că se emite fără număr de înmatriculare, în baza seriei de șasiu a mașinii cumpărate. În lipsa unei asigurări valabile, nu vei putea înregistra mașina ca fiind proprietatea ta și ești pasibil de amenzi, dacă circuli în afara prevederilor legale.
Vei afla, mai departe, de la specialiștii Groupama, care sunt documentele necesare pentru a încheia o asigurare auto în vederea înmatriculării în 2024, care este valabilitatea poliței și ce acoperire oferă, dar și lista completă de documente care trebuie să însoțească asigurarea.
De ce ai nevoie de asigurare RCA în vederea înmatriculării?
Primul motiv este respectarea legii - toți proprietarii de autovehicule din România au obligația să încheie o asigurare RCA pentru mașinile deținute, fie că circulă cu ele sau nu. În plus, este un document obligatoriu în procesul de înmatriculare despre care discutăm, prin care ajungi să deții mașina și să circuli cu ea.
Al doilea motiv este susținerea financiară în cazul în care ești implicat într-un accident auto. O poliță activă înseamnă că asiguratorul va acoperi daunele părții păgubite, atunci când ești răspunzător pentru producerea accidentului. Astfel, nu vei achita din bugetul personal costurile de reparații pentru mașina pe care ai avariat-o.
Însă, ca persoană răspunzătoare de producerea accidentului, nu vei beneficia de despăgubiri pentru reparațiile propriei mașini, prin asigurarea obligatorie. Dacă vrei să ai parte de acoperire completă, poți să închei și o asigurare facultativă Casco, care include o gamă variată de riscuri care îți pot afecta mașina.
Când se încheie polița RCA în vederea înmatriculării?
Polița RCA în vederea înmatriculării se încheie atunci când cumperi o mașină nouă sau una rulată. Indiferent de tipul mașinii, legislația impune deținerea unei asigurări.
Vei avea nevoie de o poliță RCA valabilă în momentul în care depui dosarul pentru înmatricularea mașinii.
În cazul în care ai achiziționat o mașină second-hand, pentru care fostul proprietar deține o poliță valabilă, nu vei putea să o folosești nici în procesul de înmatriculare, nici în cazul unui accident.
Pe poliță trebuie să apară numele tău și seria de șasiu a mașinii cumpărate, alături de alte informații necesare. După înmatriculare, ai obligația de a anunța compania de asigurări de obținerea numerelor, pentru ca aceasta să le includă în poliță.
Un consultant Groupama te poate ghida pas cu pas cum să închei polița RCA în vederea înmatriculării mașinii tale, ne poți contacta oricând!
Ce acte sunt necesare ca să faci asigurare auto în vederea înmatriculării?
În primul rând, vei avea nevoie de cartea de identitate a vehiculului (CIV), care atestă omologarea și dreptul de proprietate și de actul tău de identitate.
Mai departe, în funcție de tipul mașinii cumpărate, ai nevoie de următoarele documente pentru încheierea asigurării RCA:
- Mașină rulată
În acest caz, documentele pe care trebuie să le ai în vedere sunt contractul de vânzare-cumpărare și fișa de înmatriculare. Ambele semnate și ștampilate de către autoritatea fiscală unde mașina este luată în evidență ca fiind proprietatea ta și în termenul de valabilitate de 30 zile.
Practic, este vorba despre un drum la Direcția Taxe și Impozite Locale de care aparții, pentru a solicita emiterea fișei de înmatriculare, în baza căreia poți să faci asigurarea auto. În lipsa fișei semnate, nu se poate încheia asigurare RCA folosind datele noului proprietar și drept consecință, nu vei putea înmatricula mașina.
- Mașină nouă
Dacă mașina este una nouă, procedura este mai simplă - pentru a încheia asigurarea RCA în vederea înmatriculării ai nevoie de factura proformă emisă de vânzătorul auto.
Iar în cazul mașinilor cumpărate în sistem leasing, compania care finanțează achiziția se va ocupa de încheierea asigurărilor, până în momentul în care mașina intră în proprietatea ta.
Care este valabilitatea unei asigurari RCA în vederea înmatriculării?
Mulți șoferi își pun întrebarea - Pe câte luni se face asigurare în vederea înmatriculării?
Specialiștii Groupama vin cu răspunsul - pentru vehiculele pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării, se poate încheia pe o perioada cuprinsă între 1 și 12 luni.
Fiind vorba de o poliță RCA clasică, poți circula cu ea atâta timp cât este în termen de valabilitate. Nu uită să anunți compania de asigurări de obținerea numerelor de înmatriculare, pentru ca aceasta să le treacă pe polița de asigurare auto.
Cât costă o asigurare în vederea înmatriculării?
Prețul asigurării RCA se calculează ținând cont de o serie de factori, cum sunt:
- Caracteristici vehicul asigurat: serie de șasiu, capacitate cilindrică etc.
- Date proprietar: CNP, vechime permis auto etc.
- Bonus malus (sistemul prin care șoferii sunt recompensați sau penalizați, cu efect direct asupra primei de asigurare)
- Durata poliței, etc.
Poți afla ușor cât costă polița în cazul tău folosind calculatorul de asigurare RCA pus la dispoziție de Groupama. Ai de parcurs 2 pași - completezi datele tale la rubrica Proprietar și detaliile autovechiculului în rubrica următoare.
Sau poți contacta Groupama și un consultant care te va ajuta cu toate informațiile de care ai nevoie despre asigurarea în vederea înmatriculării.
Ce acoperire oferă asigurarea RCA încheiată pentru înmatriculare?
Este important de reținut că șoferii pot circula cu asigurare în vederea înmatriculării, beneficiind de acoperirea pe care această poliță RCA o oferă.
Polița obligatorie RCA acoperă costurile pentru persoana prejudiciată, în cazul unui accident rutier pentru care ești răspunzător:
- Daune materiale produse vehiculului
- Vătămări corporale produse șoferului sau deces
- Cheltuieli de judecată efectuate de persoana prejudiciată
- Pagube rezultate din lipsa de folosință a vehiculului avariat
Lista completă a documentelor necesare pentru înmatriculare auto
După ce ai încheiat asigurarea RCA, este momentul să mergi la Direcția de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din localitatea unde ai domiciliul. Sfatul este să verifici dacă se pot face programări online, vei scuti astfel timpul petrecut la coadă.
Vei avea nevoie de următoarele documente pentru înmatricularea mașinii, care apar pe site-ul direcției DRPCIV din cadrul Ministerului de Interne:
- Cerere tipizată completată de către solicitant
- Actul de identitate al solicitantului, în original
- Dovada înregistrării mașinii în evidențele autorității fiscale locale de care aparține proprietarul
- Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare (49 lei care se pot achita și online)
- Copia poliței RCA în vederea înmatriculării, încheiată pe numele tău, ca proprietar
- Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, înregistrat în Registrul de Evidență a Mijloacelor de Transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, în original și copie
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original și copie
- Dovada realizării inspecției tehnice periodice (ITP): în cazul mașinilor rulate, este bine să te asiguri că au ITP-ul valabil
- Certificatul de înmatriculare emis pe numele fostului proprietar
- Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, care se restituie pe loc solicitantului, în funcție opțiunea exprimată: păstrarea sau schimbarea combinației
Asigurări auto din portofoliul Groupama
Groupama este un partener de încredere, pe care te poți baza când pleci la drum. Îți oferim produse de asigurare auto flexibile, configurabile și avantajoase, prin care preluăm grijile financiare atunci când ești implicat într-un accident.
Alege asigurarea potrivită pentru tine, din oferta noastră de asigurări auto pentru persoane fizice:
Polița obligatorie, impusă de lege, tuturor proprietarilor de autovehicule din România. La Groupama, poți să calculezi și să cumperi online asigurarea RCA și primești toate documentele pe e-mail în câteva minute.
Potrivit normei ASF 36/2020, la controalele poliției, poți prezenta asigurarea RCA și în format electronic, salvată pe telefon sau tabletă. Nu mai este obligatoriu ca aceasta să fie prezentată pe suport de hârtie, ca până acum.
Încheie o asigurare Casco la Groupama și te scutim de cheltuieli suplimentare în cazul în care mașina îți este avariată. Rata crescută a accidentelor rutiere nu este un subiect nou și este bine să iei toate măsurile de protecție.
Cele 5 opțiuni de acoperire includ o gamă variată de riscuri care pot produce daune mașinii tale, de la catastrofe naturale la ciocniri, derapări, răsturnări, furt, vandalism și altele.
Ce spui de o clauză suplimentară prin care poți reduce prețul poliței Casco? Groupama a lansat, în premieră pentru România, clauza autocontrol prin care poți obține reduceri de până la 40%, dacă ești un șofer prudent.
Cu un dispozitiv telematic instalat pe mașină și o aplicație mobilă vei putea să-ți evaluezi permanent stilul de condus și reducerea acumulată.
Dacă pasiunea ta este să circuli pe două roți, am creat o asigurare Casco specială pentru motocicleta ta. Cele două pachete de asigurare acoperă riscuri de staționare și trafic pe toată durata anului sau doar sezonier.
Vrei să asiguri flota auto a companiei tale?
Groupama îți oferă acces la produse create special pentru nevoile afacerilor. Oferta noastră de asigurări auto pentru persoane juridice include - asigurarea RCA cu clauza de decontare directă, asigurarea Casco Gradual pentru companii, asigurarea de asistență rutieră, asigurarea Casco Moto pentru companii.
Încheie asigurarea în vederea înmatriculării și bucură-te de noua ta mașină!
Am ajuns la finalul materialului, așa că reluăm informațiile esențiale: într-o primă fază, asigurarea RCA te ajută la înmatricularea mașinii, iar ulterior, poți circula cu ea, atâta timp cât polița este valabilă.
Sperăm că toate informațiile oferite te-au ajutat să înțelegi procesul și ce ai de făcut pentru a trece mașina pe numele tău și a circula cu ea, așa cum prevedere legislația. Sfatul nostru este să parcurgi cu atenția lista de documente necesare și să te asiguri că nu lipsește nimic atunci când mergi să depui dosarul.
Dacă vrei să închei o poliță RCA în vederea înmatriculării și ai nevoie de asistentă, ia legătura cu un consultant Groupama!