În aceste vremuri pline de provocări, când bugetele personale par să nu țină pasul cu creșterile din toate domeniile, probabil cauți și tu cele mai bune soluții pentru a asigura viitorul tău și al familiei. Ai ajuns în locul potrivit pentru a afla de la experți ce opțiuni ai la dispoziție și care sunt cele mai bune investiții pe care poți să le începi în 2022.
Specialiștii Groupama urmăresc constant piața investițiilor la nivel național și global, pentru a asigura cea mai bună funcționare a programelor investiționale pe care le gestionează, pentru cei ce au ales să completeze asigurarea de viață cu opțiunea suplimentară de investiție.
Fie că alegi să faci investiții pe cont propriu sau să te lași pe mâna experților, ți-am pregătit un ghid care să te ajute să iei cele mai bune decizii financiare când vine vorba de a investi sume mici sau mari. Află ce opțiuni ai la dispoziție, în ce merită să investești și ce buget lunar să aloci.
Ce trebuie să știi înainte să începi să investești
Investiția în viitorul tău ar putea fi una dintre cele mai bune decizii pe termen lung pe care le vei lua vreodată, mai ales dacă începi devreme, de la 20-30 de ani. Dar nu este niciodată prea târziu să începi să pui în practică un plan care să-ți asigure un viitor mai bun.
Așadar, dacă ești pregătit să începi investițiile în 2022, iată câțiva pași pe care trebuie să îi iei în considerare înainte:
Pasul 1: începe un fond de urgență
Înainte să te avânți în lumea investițiilor, sfatul experților este să începi un fond de urgență. Mai exact, să pui de-o parte o sumă de bani pe care să te poți baza în scenarii nedorite cum sunt pierderea locului de muncă, un eveniment neașteptat etc.
Este indicat să ai în acest fond de urgență o sumă care să acopere de 3-6 ori costurile lunare de viață ale familiei tale. De exemplu, dacă cheltuielile lunare sunt de 6.000 lei, în fondul de urgență este bine să ai 18.000 - 36.000 lei.
După ce ai bifat fondul de urgență, este momentul să stabilești suma pe care vrei să o aloci pentru investiții.
Pasul 2: stabilește bugetul și strategia de investiții
Investițiile, chiar și sume mici, dar constante, pot fi o modalitate excelentă de a-ți asigura acces la un viitor mai bun. Principiul este unul simplu - cu cât banii tăi au mai mult timp pentru a crește, cu atât trebuie să investești mai puțin.
Sfatul specialiștilor este să aloci 20% din bugetul lunar pentru investiții și economii, așa că poți afla ușor ce sumă maximă ai la dispoziție aplicând regula în cazul tău.
Iată două strategii simple de investiții, pe care le poți începe imediat ce ai stabilit bugetul:
- Investiții recurente cu sume mici
Strategia presupune să aloci o sumă cu care te simți confortabil și să faci investiții lunare sau periodice, fără să te lași influențat de fluctuațiile de preț. Avantajul investițiilor constante este că poți să începi cu sume mici, de exemplu un buget lunar de 300 lei și să-ți construiești, cu timpul, o sursă bună de venit suplimentar.
- Investiții unice cu sume mari
Este strategia prin care investești de la început o sumă mai mare de bani de care dispui, de exemplu 10.000 euro, plecând de la raționamentul că prețul este foarte bun în momentul investiției, iar valoarea pe piața va crește pe viitor.
Pasul 3: Determină toleranța la risc
Înainte de a începe să-ți investești banii în acțiuni sau criptomonede, este bine să-ți determini toleranța la risc. Mai simplu spus, toleranța la risc reprezintă o combinație de doi factori:
- cât de mult te vor impacta perioadele de volatilitate a pieței
- cât timp va dura până vei avea nevoie de bani
De aceea, construcția portofoliului de investiții - combinația de acțiuni, obligațiuni, cripto, metale prețioase etc. ar trebui să reflecte această toleranță la risc.
Din perspectiva profilelor de randament și a riscului asociat, investițiile se grupează în trei mari categorii:
- cu risc și randament mic, cum sunt: depozitele bancare, numerarul sau obligațiunile de stat.
- cu risc și randament mediu, precum: obligațiunile corporative, acțiunile listate la bursă, fondurile mutuale, ETF-urile, imobiliarele.
- cu risc și randament ridicat, în cazul activelor precum: metale prețioase, mărfuri, bunuri de colecție, forex sau crypto.
În ce să investești în 2022?
După ce ai parcurs pașii de mai sus, este momentul să stabilești în ce să investești suma alocată și să pui planul în acțiune cât mai rapid.
Ți-am pregătit câteva opțiuni de investiții cu care poți să începi, cu mențiunea că cea mai recomandă variantă este cea a unui portofoliu divers:
Acțiuni la bursă
Nu este un secret că investițiile în acțiunile firmelor listate la bursă, atunci când sunt făcute bine, pot fi una dintre cele mai eficiente modalități de a construi o sursă serioasă de venit suplimentar.
Există mai multe modalități de a investi la bursă la nivel național, dar și global:
- Acțiuni individuale
Poți investi în acțiuni individuale, dar numai dacă ești gata să petreci timp cercetând și evaluând în mod regulat piața acțiunilor. Este abordarea care implică anumite calcule matematice moderate, urmărirea câștigurilor trimestriale ale companiilor și alți indicatori, pentru a lua cele mai bune decizii. Dacă nu sună prea atrăgător sau potrivit pentru tine, există o abordare mai pasivă a investițiilor în acțiuni.
- Fonduri index
Acestea sunt fonduri de investiții care urmează un indice de referință, cum ar fi S&P 500 sau Nasdaq 100. Investiția într-un fond S&P 500, de exemplu, înseamnă că investițiile tale sunt legate de performanța unei game largi de companii precum Microsoft, Apple, Amazon și altele. Acest fond a generat în timp un randament anual mediu de aproape 10% pentru investitori. Dar reține că randamentele viitoare nu sunt niciodată garantate.
Câteva fonduri index disponibile în România sunt: Certinvest Bet-Fi Index, Certinvest BET Index, ETF BET Tradeville, Certinvest XT Index.
- Consilier financiar
Poți să lași investițiile pe mâna experților și să alegi să colaborezi cu un consilier financiar. Acesta va investi într-un pachet de fonduri indexate pe baza toleranței la risc și a obiectivelor tale de investiție și va gestiona portofoliul în funcție de condițiile pieței, pentru a-ți maximiza câștigurile. Cum se întâmplă în următoarea opțiune de investiție.
Asigurare de viață cu componentă de investiții
Este opțiunea care vine cu beneficii duble - susținere financiară în cazul în care te confrunți cu un eveniment neașteptat și instrument prin care poți să faci investiții și să acumulezi capital, având un portofoliu gestionat de asiguratorul ales.
Este un produs care face deja parte din cultura financiară din SUA și țările dezvoltate din Europa, pe care este bine să-l ai în vedere când faci planul tău de investiții de termen lung.
La Groupama, asigurarea suplimentară de investiție se poate încheia ca opțiune la următoarele asigurări de viață:
- Asigurarea mixtă de viață
- Asigurarea de viață cu economisire pentru copii
- Asigurarea de protecție în caz de deces
Mai exact, asigurarea suplimentară îți oferă acces la programe investiționale - fonduri de investiţii care reprezintă un portofoliu de active financiare, administrat de specialiștii Groupama.
Este opțiunea ideală dacă te întrebi în ce să investești sume mici, pe termen lung. Opțiunea suplimentară de investiție adaugă la costul primei de asigurare minim 300 de lei/lună.
Am vorbit deja despre toleranța la risc, te va ajuta să alegi pachetul potrivit pentru tine:
- Confort - program cu nivel scăzut de risc
- Balance - program cu nivel mediu de risc
- Avance – program cu nivel ridicat de risc
Pe măsură ce capeți experiență și încredere, indiferent de pachetul de investiții ales, pe durata contractului cu Groupama, poți oricând să transferi fondurile dintr-un program cu risc scăzut la cel cu nivel ridicat de risc și invers.
Contactează un consultant Groupama, îți va configura asigurarea de viață cu componentă de investiții, pe care te poți baza și la bine - când vei încasa suma acumulată, și în situații dificile, în cazul în care te accidentezi, de exemplu, și nu mai poți lucra temporar sau permanent.
Obligațiuni de stat
Obligațiunile sunt o modalitate prin care o organizație - de exemplu, o companie, o municipalitate sau o administrație locală – poate strânge fonduri pentru a-și finanța proiectele.
Să presupunem că guvernul local îți cere să investești o anumită sumă de bani pentru a finanța un proiect public, cum ar fi construcția unei autostrăzi sau a unui spital. În schimb, ți se rambursează investiția, plus dobânda, într-o anumită perioadă de timp.
Obligațiunile sunt considerate, în general, o investiție sigură și conservatoare, deoarece sunt susținute de guvern. În același timp, obligațiunile implică blocarea banilor pentru perioade lungi de timp.
Imobiliare
Domeniul imobiliar reprezintă o alegere populară când vine vorba de investițiile din România. Datele statistice arată că 95% dintre români au în proprietate o locuință, în timp ce procentul proprietarilor la nivelul UE este de 70%.
Dacă ești deja proprietar de locuință - apartament, casă, nu uita să închei polița de asigurare PAD! Este obligatorie prin lege și în plus, oferă susținere financiară dacă locuința îți este afectată de fenomene naturale cum sunt inundațiile, cutremurele.
Dar poți să faci investiții imobiliare și fără să fie nevoie să cumperi un apartament. În schimb, poți să investești sume mici în acțiunile marilor dezvoltatori imobiliari listați la bursă sau într-o platforma de crowdfunding imobiliar ce oferă oportunități de investiții în diverse proiecte.
În cazul în care ai deja o sumă de bani sau vrei să accesezi un credit imobiliar pentru a achiziționa un apartament, care să genereze venituri regulate prin închiriere, sfatul specialiștilor este să analizezi cu atenția piața imobiliară de la prețurile de vânzare, la cele practicate pentru chirie în zona respectivă. Fă-ți toate calculele cu atenție, mai ales în cazul unui credit, trebuie să știi că poți susține costurile pe termen lung.
Criptomonede
Criptomonedele au intrat de ceva timp în atenția celor interesați de investiții și știi probabil câteva povesti de succes ale persoanelor care au mizat pe Bitcoin chiar la început, ajungând să acumuleze sume importante de bani, mai târziu, când criptomoneda a depășit valoarea de 60.000$.
Totuși, fie că vorbim de Bitcoin sau alte criptomonede disponibile pe piață, acestea ne-au arătat că pot fi destul de volatile și expuse riscurilor. Dacă intenționezi să incluzi cripto în mixul tău de investiție este bine să faci o cercetare amănunțită și să te pregătești pentru o experiență gen rollercoaster, cu suișuri și coborâșuri.
Iată câteva sfaturi din partea experților:
- Nu uita să eviți să cumperi sau să vinzi de frică.
- Asigură-te că ai stocat deținerile cripto într-un loc sau într-un schimb sigur.
- Protejează-te de volatilitate, investind și în active mai stabile, cum ar fi aurul.
Metale prețioase
Investițiile în metale prețioase – aur, argint, sunt vechi de când lumea și sunt la fel de populare și în zilele noastre, oferind avantaje precum: protecție împotriva inflației, valoare intrinsecă, nu prezintă risc de credit. De asemenea, oferă o asigurare reală împotriva riscurilor financiare sau politice/militare, care fac parte din realitatea de astăzi.
În general, dacă vrei să începi să investești în metale prețioase pentru a-ți diversifica portofoliul, ai două opțiuni principale:
- Cumpărarea de acțiuni ale unui fond mutual sau a unui ETF (cunoscut și sub denumirea de paper gold) care urmărește prețul aurului sau tranzacționează pe piața de mărfuri.
- Cumpărarea bunului fizic: lingourile și monedele sunt cel mai direct mod de a deține metale prețioase.
Ar putea fi o surpriză pentru investitorii începători, dar activele de aur de hârtie nu sunt întotdeauna susținute de metalul prețios fizic. Aurul de hârtie, cum ar fi ETF-urile și contractele futures pe aur, există de obicei doar în formă digitală.
Iată un exemplu: ai cumpărat paper gold în valoare de 1.000$, dar compania de la care l-ai cumpărat are în seifurile sale doar aur fizic în valoare de 500$ pentru a susține valoarea aurului tău. Deci, dacă apar probleme financiare și toată lumea dorește să încaseze imediat, această companie (cunoscută drept contraparte) ar putea să nu îți poată rambursa întreaga valoare a aurului de hârtie.
Cu aurul fizic, pe de altă parte, nu te bazezi pe nicio persoană sau companie terță, însă trebuie să ai în vedere costurile asociate cu depozitarea și asigurarea produselor din aur.
Ai aflat în ce să investești sume mici în mod inteligent?
A venit momentul să tragem concluzia: nu este nevoie să aloci sume importante din bugetul tău lunar, și așa solicitat din toate părțile, ca să începi să investești în viitorul tău și al familiei. Cheia este să investești sume mici cu regularitate, în mixul potrivit de active și să ai răbdare.
Dacă simți nevoia să ai alături un partener de încredere, vei găsi unul în Groupama, chiar și când vine vorba de investiții. Tot ce ai de făcut este să închei o asigurare de viață cu opțiunea de investiție, iar specialiștii vor avea grijă să-ți maximizeze câștigurile.
Ia legătura cu un consult Groupama și începe să investești în viitorul tău!