Dacă ești în căutare de idei despre cum să economisești bani, ți-am pregătit un material care te pune pe traseul potrivit pentru a-ți crește siguranța financiară.
Deși intenția există, multe persoane nu știu de unde să înceapă când vine vorba de economisire, sau pornesc de la ideea eronată că nu au de unde să pună bani de-o parte, studiile arătând că 6 din 10 români nu reușesc deloc să economisească. Dacă este și cazul tău, specialistii Groupama te ajută să descoperi că există totuși opțiuni care se pot transforma în timp în economii considerabile.
A avea obiective de economisire nu înseamnă că viața ta trebuie să se învârtă în jurul bugetelor restricționate la minim, ci mai degrabă în jurul alegerilor mai calculate, mai inteligente și mai responsabile, pe termen lung.
Descoperă mai departe 12 metode de economisire bani pe care le poți aplica în viața de zi cu zi - acasă, la cumpărături, pentru a reduce sumele pe care le cheltui lunar.
Cum începi să economisești?
Iată cum poți începe procesul de economisire bani, pentru a avea cele mai bune rezultate:
Stabilește veniturile și cheltuielile lunare
Dacă nu ții deja o evidență a veniturilor și cheltuielilor lunare, este momentul să începi! Astfel vei avea o viziune completă asupra situației tale financiare, sau a familiei: vei ști exact cât ai avut, cât ai cheltuit și pe ce s-au dus banii.
Cu cifrele în față, vei putea lua cele mai bune decizii financiare pentru viitorul tău și al familiei tale.
Realizează o listă de priorități
După ce analizezi cifrele, este momentul să împarți cheltuielile în două categorii - esențiale și neesențiale. Astfel, o să-ți fie mai ușor să identifici tipurile de cheltuieli ce ar putea fi reduse și să începi să economisești din ambele categorii, de la cumpărături de haine la alimente.
În categoria de cheltuieli esențiale intră cele legate de:
-
- Locuință: rată credit, chirie, întreținere, utilități.
- Alimentație
- Educație
- Asigurări obligatorii
Nu uita să incluzi pe listă, și mai departe, să faci asigurările obligatorii prin lege, mai exact - asigurarea auto RCA și asigurarea de locuință PAD. Astfel, nu numai că respecți legea și eviți plata unor amenzi, ci vei avea parte de susținere financiară dacă aceste bunuri suferă daune.
- Sănătate
Dacă ai deja o asigurare de sănătate în sistemul de stat și ai accesat anumite servicii sau măcar ai încercat, dacă vorbim, de exemplu, de analize medicale, ale căror fonduri se epuizează rapid, în fiecare lună, cu o asigurare medicală integrală privată ai acces ușor la servicii de calitate.
Poți opta chiar pentru o asigurare de sănătate axată pe spitalizare și chirurgie, care te ajută să acoperi costurile asociate cu accidentări, îmbolnăviri, care pot ajunge la sume ridicate.
Cheltuielile neesențiale merg către noi achiziții de mobilă, haine, ieșiri în oraș, comoda opțiune de food delivery, dar și excursiile sau costul carburantului, care te poate face să folosești mai rar masina să mergi la muncă.
Când ai o gândire axată pe economisire, chiar și sumele mici, adunate pe o perioadă mai lungă, se vor transforma în sume consistente.
Economisește pentru un fond de urgență
Poate ai mai auzit de acest fond de urgență și nu ești convins că se aplică în cazul tău, ai totul sub control. Dar adevărul este că imprevizibilul poate lua oricând o formă nedorită care să-ți afecteze bugetul sau chiar posibilitatea de a avea un venit lunar.
Concluzia este că fondul de urgentă se aplică în toate cazurile și este recomandat să începi și tu să lucrezi la propria ta plasă de siguranță.
Experții recomandă să ai în acest fond de urgență o sumă care să acopere de 3-6 ori costurile esențiale lunare ale tale și ale familiei. De exemplu, dacă cheltuielile lunare sunt de 5.000 lei, în fondul de urgență este bine să ai 15.000 - 30.000 lei.
Asigurarea noastră mixtă de viață oferă dublu avantaj: poți economisi bani pentru a-ți îndeplini planurile și totodată, poți oferi familiei tale un viitor financiar decent, chiar dacă tu nu lei mai putea fi alături, iar dacă vrei să economisești și pentru cei mici, alege asigurarea de viata cu economisire pentru copii.
Cum să economisești bani: 12 metode eficiente pe care le poți pune în aplicare
Iată ce metode de economisire bani ne-au atras atenția și ar putea să dea rezultate și în cazul tău, atâta timp cât îți faci un plan și încerci să-l urmezi fie că ești acasă, la cumpărături, la job.
Cum să economisești acasă:
1. Redu consumul de resurse
Iată câteva idei ușor de pus în practică și câteva date care le susțin utilitatea:
- Scoate din priză aparatele electronice atunci când nu le folosești - un studiu la nivel UE a observat că energia electrică folosită în modul standby reprezintă 6.3% din totalul anual de consum, per gospodărie.
- Închide apa când te speli pe dinți, datele arată că vei folosi mai puțin de doi litri/zi, față de 30-50 de litri dacă lași robinetul deschis. Aceasta înseamnă o economie la apă de peste 90%!
2. Transmite lunar indexul pentru utilități
Dacă tot îți propui să reduci consumul, este bine să te asiguri că vei plăti atât cât consumi, nu facturi cu valori estimate. Deci este bine să-ți faci un obicei din transmiterea indexului de consum pentru utilități precum apă, curent electric, gaz.
Cu tehnologia de partea ta, tot ce ai de făcut este să descarci aplicațiile puse la dispoziție de furnizorii cu care ai încheiate contracte și să le transmiți lună de lună indexul. Astfel, vei evita facturile cu valori estimate care ajung uneori la sume destul de mari, care pun presiune pe buget.
3. Optează pentru aparate cu consum redus
Deși achiziția de noi electrocasnice nu este o cheltuială esențială, atunci când se strica ceva vital în casă, cum sunt frigiderul, mașina de spălat, cuptorul etc., înlocuieste-le cu opțiuni cu consum redus și urmărește efectele.
Poți să începi cu becurile, ai toate motivele. Pentru 50.000 de ore de utilizare (în jur de 5 ani) vei utiliza 1 bec LED, 5 dacă alegi becurile economice CFL (tip de neon) si 42 de becuri clasice cu filament. Iar diferența de consum ajunge poate ajunge la 70-80%, în favoarea noilor tehnologii de iluminare.
4. Izolează-ți locuința
Fie că stai la casă sau la apartament, o locuință eficientă energetic te poate ajuta să reduci consumul, fără să pierzi nivelul de confort pe care îl dorești acasă.
Experții atrag atenția că pierderile de energie prin ferestre ajung la 10-15%, iar pereții exteriori sunt responsabili pentru 25-35% din pierderi, așa aceste puncte slabe trebuie adresate. Pentru asta, poți accesa fondurile guvernamentale puse la dispoziție pentru lucrări destinate eficienței energetice.
Cum să economisești bani la cumpărături:
5. Realizează o listă de cumpărături și urmează-o
Nu este un sfat nou, poate l-ai mai auzit și deja îl aplici cu succes, iar dacă nu, merită să-i dai o șansă. Lista de cumpărături te poate disciplina atunci când mergi la hypermarket și ai tendința să cumperi tot felul de lucruri, de care nu ai nevoie cu adevărat.
Analizează cu atenție și costurile asociate cu alimentele și încearcă să cumperi mai puțin, mai eficient, pentru a reduce risipa alimentară. Un român aruncă la gunoi, în medie, 74kg de mâncare în fiecare an, pe care mai bine le transformi în economii.
6. Profită de ofertele speciale/cupoanele de reducere
Profită de ofertele speciale de la hypermarketul unde îți faci cumpărăturile. Atenție însă, asta nu înseamnă să cumperi mai mult decât ai nevoie, ci să salvezi niște bani atunci sunt active oferte care se potrivesc cu nevoile tale.
Poți afla ușor ofertele dacă instalezi aplicația magazinului și arunci o privire atunci când faci lista de cumpărături, poți chiar să adaptezi meniul săptămânal în funcție de ofertele la legume, fructe, carne și alte alimente de bază.
7. Accesează opțiunile de tip money back
Mai toți furnizorii de servicii bancare au dezvoltat sisteme de tipul money back, prin care acumulezi fonduri de fiecare dată când faci o plată cu cardul.
Activarea opțiunii se face, de obicei, din aplicația băncii unde ai contul, apoi de fiecare dată când plătești cu cardul la furnizorii incluși în sistem, un procent din sumă îți revine, iar acestea se adună, cu timpul.
8. Aplica regula celor 30 de zile la cumpărăturile online
Cumpărături online te pun față în față cu tentații de tot felul, de la haine care uneori rămân nepurtate, la diverse aparate sau gadgeturi pe care nu le folosești. Sună cunoscut, nu-i asa?
Regula celor 30 de zile vine să dea timp de gândire. Atunci când vrei să faci o achiziție, vei aștepta să treacă 30 de zile și vrei reanaliza nevoia, utilitatea acelui articol. Dacă realizezi că merită cheltuiala și vei avea un beneficiu, fă achiziția. Dar nu înainte, din impuls!
Cum să economisești bani în mod creativ:
9. Provocarea celor 100 de plicuri
Această idee transformă economisirea banilor într-un joc de loterie în care ieși câștigător de fiecare dată. Este o provocare pe care poți să o urmezi alături de familia ta sau individual, pentru a începe să pui bani de-o parte pentru fondul de urgență.
Regulile jocului sunt simple, mențiunea fiind că nu este nevoie să pui bani cash într-un plic, poți vira suma către un cont de economii:
- Ai nevoie de 100 de plicuri/bilețele, pe care vei scrie un număr de la 1 la 100, pe fiecare.
- Amestecă plicurile și pune-le într-o pungă sau într-un coș.
- În fiecare zi, în următoarele 100 de zile, trage un plic.
- Numărul scris pe plicul extras îți spune câți bani să pui în acel plic. De exemplu, dacă iei numărul 26, vei pune 26 lei în acel plic sau poți vira banii într-un cont de economii.
- La finalul provocării, după 100 de zile, ai garantate economii de 5.050 lei. Iar dacă aplici mecanismul folosind o altă monedă, euro sau dolar de exemplu, rezultatele cresc ca valoare.
10. Provocarea 52 de săptămâni
Și această idee încurajează contribuția regulată la economiile tale, pe o perioadă stabilită. În acest caz, provocarea se extinde pe parcursul unui an, virând sume mici săptămânal.
Spre deosebire de ideea plicurilor unde aflai pe moment suma jucată în ziua respectivă, în provocarea de 52 de săptămâni știi exact cât trebuie să investești pentru economiile tale.
Iată cum funcționează mecanismul, fie că alegi să joci cu lei, euro sau altă monedă:
- În săptămâna 1 a provocării, vei vira 1 euro în contul de economii.
- În săptămâna 2, virezi suma de 2 euro către economiile tale.
- Continui să adăugi un euro pe săptămână până când ajungi în a 52-a săptămână și pui suma de 52 euro în economii.
Până la sfârșitul provocarii de 52 de săptămâni, veți economisi 1.378 euro. Desigur, în funcție de posibilități, poți să crești miza pornind jocul cu 10 euro.
Nu este o modalitate rea de a contribui la un fond de urgență, de a strânge bani pentru o achiziție importantă sau chiar pentru a începe să investești.
11. Provocarea No Spend Days
Conceptul se referă la stabilirea unor zile fără cheltuieli pe lucruri care nu sunt absolut necesare, cum este cazul cafelei pe care o iei zilnic în drum spre job, prânzul comandat sau plinul de carburant, dacă mergi cu masina la serviciu.
Poți începe provocarea cu un obiectiv de câteva zile și apoi să cresti treptat la o săptămână, chiar o lună întreagă fără cheltuieli inutile, să vezi efectul asupra bugetului și câți bani reușești să aduni.
12. Provocarea 10% din salariu
Urmând această provocare, poți să-ți dai singur o creștere de salariu de 10%. Iată care este mecanismul:
- Calculează cât reprezintă 10% din salariul tău anual: de exemplu, la un venit anual de 60.000 lei înseamnă 6.000 lei.
- Analizează cheltuielile lunare și identifică categoriile unde poți să reduci sumele, astfel încât să rămâi cu mai mulți bani din cei câștigați.
Ce metode de economisire bani vei pune în aplicare?
Sperăm că ideile prezentate se vor transforma în acțiuni ce fac parte din planul tău de economisire. Odată ce începi să strângi bani făcând alegeri mai bune, cu siguranță te vei dedica economisirii pe termen lung și vei avea un sentiment de siguranță știind că tu și familia sunteți pregătiți pentru vremuri nesigure.
Prin asigurările de viață de la Groupama ai parte de susținere financiară pentru a trece mai ușor peste un eveniment neașteptat cum sunt accidentările, îmbolnăvirile, chiar decesul. Asigurarea de viață înseamnă continuitate pentru planurile tale și ale familiei, atunci când pierzi capacitatea de avea un venit lunar care să susțină costul de trai.
Contactează un consultant Groupama si fă pasul către un viitor asigurat chiar astăzi.